Salut s’havia compromès que a partir d’aquest dilluns es desplaçarien unitats mòbils a les escoles per fer els test PCR en cas d’haver-hi un cas positiu en un grup bombolla. Alguns professionals sanitaris, però, ho posen en dubte. En una entrevista al programa ‘reset’ de betevé, Ethel Sequeira, metgessa de família i membre de la Societat Catalana de Medicina Comunitària i de Família (CAMFIC), ha assegurat que “a data d’avui, això no és real”. “En molts barris de Barcelona aquest dispositiu s’està muntant encara”, assegura, mentre que els casos de covid entre els alumnes “ja hi són”.

Sequeira denuncia que, mentre això no es posa en marxa, els metges d’atenció primària estan assumint aquesta feina. “Hem tingut alumnes que hem fet venir al CAP perquè no teníem infraestructura suficient per desplaçar-nos”, reconeix.  També denuncia que els responsables covid a les escoles s’han incorporat massa tard, i es mostra crítica amb els cribratges massius a les escoles perquè, fins ara, assegura, la feina de l’atenció primària no s’ha rebaixat “en cap moment”.

“Salut no té una relació fluida amb l’atenció primària”

Per a aquesta metgessa, “Salut Pública no té la relació fluida que hauria de tenir amb l’atenció primària”, i reclama “un diàleg més important entre els diferents actors” abans de prendre decisions. Sequeira ho ha dit en referència a la possibilitat que la vacuna de la grip s’administri fora dels CAP, per alleugerir-ne la càrrega de feina. “A mi em sembla que hi ha feines que són pròpies nostres des de sempre”, ha afirmat, mentre que, en canvi, ha denunciat que “estem fent un munt de feina que potser no és feina nostra, que és feina més de salut pública”.

El cas de Barcelona, “molt complex”

Aquesta metgessa també ha denunciat la càrrega de feina “bestial” que està suportant l’atenció primària, una situació que ha posat en dubte que es pugui revertir amb els plans elaborats per Salut Pública. Considera que les mesures plantejades fins ara, com la contractació de 3.800 i la inversió de 127 milions d’euros, seran “insuficients” i remarca que el cas de la ciutat de Barcelona és “molt complex”, tant per la falta de professionals com d’espais.