Àlex Mayer és metge intern resident (MIR) a l’Hospital Taulí de Sabadell i forma para de l’Associació MIR Espanya com a vicepresident. Actualment està en el tercer any de residència i explica, a través de la seva experiència, alguns dels motius que han portat a la vaga aquest col·lectiu.

Segons Mayer, “teòricament” els hospitals haurien d’oferir els serveis sense comptar amb els residents però, finalment, acaben realitzant feina essencial: “Estem a tot arreu i formem part, pràcticament, de tota l’activitat”. També explica que els horaris sempre són superiors “al que hauria de ser habitual”, perquè la càrrega de feina no es correspon amb la teoria.

“Aquesta setmana estic fent 80 hores”

En aquest sentit, afirma que existeix un incompliment evident de la normativa europea i estatal que regula els descansos o el nombre d’hores setmanals màxim: “Hauríem de fer unes 40 hores setmanals però, per exemple, aquesta setmana n’estic fent 80”.

De fet, tot i que els metges residents no són considerats personal estructural ni essencial, de cara a la vaga se’ls exigeix realitzar uns serveis mínims del 100 % de les guàrdies. Això vol dir que només se’ls permet fer vaga durant la jornada ordinària, als matins. “D’aquesta manera reconeixen, implícitament, que som part essencial i estructural del sistema“, diu.

El paper de la pandèmia

D’altra banda, també explica que la pandèmia ha fet més evident una situació “precària” que, afirma, pateixen des de fa molts anys. Amb la reorganització dels torns i les jornades en els centres sanitaris durant la pandèmia del coronavirus, els MIR van deixar de fer guàrdies. Això els va suposar una reducció de la nòmina, que amb prou feines arribava als 1.000 euros, per exemple, en la paga d’abril. Per aquest motiu, reclamen que la millora de les condicions laborals i retributives sigui estructural.