L’edifici va canviar de mans el 2016, però els problemes amb l’empresa propietària es van accentuar a partir del 2018. Els veïns ja es veien expulsats de la finca i ara tot ha canviat: els inquilins del número 6 del carrer de Sant Bartomeu es queden i pagaran un lloguer assequible. L’escenari ha fet un gir gràcies a un acord a tres —entre l’Ajuntament, la propietat i el sindicat d’habitatge del barri— després de mesos de negociació.

El pacte signat inclou que, dels 12 pisos de l’immoble, cinc —on actualment es viu— seran de lloguer assequible set anys, un es manté amb un contracte de renda antiga, dos més se cedeixen a la borsa de Barcelona per llogar-los a famílies vulnerables i la resta, la propietat els oferirà a preu de mercat. D’altra banda, l’empresa s’ha compromès a rehabilitar els espais comuns i els habitatges i, per tant, s’acollirà als ajuts del consistori.

Acord Sant Bartomeu Raval
Veïnes del número 6 del carrer de Sant Bartomeu, de tertúlia

“S’han acordat preus d’entre 500 i 700 euros. Els veïns no dedicaran més d’un 30 % dels ingressos a pagar el lloguer i, en els casos en què no s’arribi, faran ús de les ajudes de l’Ajuntament per arribar al preu pactat amb la propietat”, explica Lucía Martín, regidora d’Habitatge. Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella, també celebra el pacte i recorda que aquest és un dels districtes amb més desnonaments de Barcelona.

El sindicat d’habitatge del barri, mig satisfet

El Sindicat d’Habitatge del Raval ha donat un cop de mà en el conflicte. Qualifica l’acord com “una gran victòria” però critica que la propietat en sortirà més beneficiada del que voldria perquè rebrà ajuts públics. En qualsevol cas, lloa el mètode que han utilitzat per forçar l’acord: l’ocupació. Membres del col·lectiu van entrar a diversos pisos que ara han servit de moneda de canvi: els deixaran buits i els veïns tindran lloguers assequibles.

Acord Sant Bartomeu Raval
Miquel Hernández, del Sindicat d’Habitatge del Raval, mira per un dels balcons de la finca

El desenllaç és, a grans trets, positiu perquè almenys l’Ajuntament, els veïns i el sindicat d’habitatge n’estan prou satisfets. Aquest és el tercer cas en què es duu a terme una negociació col·lectiva entre les parts per solucionar un conflicte. El bloc de Sant Bartomeu té com a precedents les finques del carrer de l’Hospital, 99 —propietat del fons d’inversió Blackstone— i el número 6 del carrer d’Espalter, totes situades al Raval.