Aquest dilluns el president de la Generalitat Quim Torra s’ha reunit amb el comitè d’experts que va nomenar perquè elaboressin propostes per a la transformació del sistema públic de Salut. El grup, format per una trentena de professionals de diferents àmbits, està liderat pel cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. També en formen part, entre d’altres, el gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, i la directora assistencial del l’ICS, Yolanda Lejardi. Durant la trobada (que s’ha fet de forma telemàtica) hi han assistit també el vicepresident Pere Aragonès i les conselleres Meritxell Budó i Alba Vergés. Els experts han explicat la seva anàlisi sobre la situació de la sanitat pública catalana arran de la crisi del coronavirus

Segons els especialistes, el sistema de salut públic necessita 5.000 milions d’euros en els propers cinc anys per millorar i equiparar-se “al nostre entorn europeu”, segons ha explicat el gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo. Castillo diu que l’aportació òptima seria de 1.000 milions d’euros l’any. Ha aclarit que l’informe no proposa grans canvis, sinó bàsicament “enfortir el sistema”. 

30 propostes en vuit grans blocs

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha explicat que el document s’anomena ’30 més’ i fa 30 propostes en el marc de vuit grans blocs. Fa referència, per exemple al finançament insuficient que hi ha ara mateix a la sanitat pública, dona propostes per modernitzar els centres sanitaris i posa èmfasi en la recerca i la innovació. Segons els experts, el més important és que aquest document “serveixi com a guia i persisteixi en el temps, independentment de qui govern”. Ara el text es farà arribar a la Comissió Interdepartamental que s’haurà d’encarregar de definir com s’ha de fer la transformació del sistema de Salut.

Quarantenes, de 14 a 10 dies

Després de la roda de premsa, Antoni Trilla s’ha referit a altres qüestions, com la possibilitat de reduir les quarantenes de 14 a 10 dies. Trilla diu que això està sobre la taula, que s’està evaluant i que hi ha països com Suïssa on ja s’està aplicant. Fins i tot ha recordat que a França són de set dies. Trilla diu que el més important no és la durada si no “fer bé la quarantena”. També s’ha referit a la situació de Madrid, que qualifica de “mal moment epidemiològic”. Diu que a Catalunya la situació és dolenta, però ni de bon tros és com la de Madrid. Tot i això, ha recordat que “els confinaments estan sempre dins les carpetes”.

Vacunes de la grip fora dels CAP

La directora assistencial del l’ICS, Yolanda Lejardi, ha confirmat que Salut està estudiant que la campanya de vacunació actual de la grip es dugui a terme fora dels CAP i que una de les propostes és buscar espais alternatius. Lejardi no ha volgut donar més detalls i ha explicat que tot s’explicarà durant la presentació de la campanya contra la grip d’enguany.