Els gats poden tenir el coronavirus, però el seu sistema immunitari els protegeix de posar-se malalts i, a més, no el poden contagiar a les persones. Així ho un conclou un estudi de l’equip de recerca en coronavirus de l’IRTA-CReSA, que ara s’ha publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy o Sciences (PNAS)’. En l’estudi també hi han participat investigadors de l’IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Centre i l’Hospital Universitari Sant Mori.

Les conclusions s’han fet a partir de la necròpsia que es va fer al Negrito, el primer gat infectat per coronavirus a l’estat espanyol. El Negrito vivia amb una família afectada per la covid en la qual un dels integrants va morir. La necròpsia, però, va poder establir que el felí no va morir per culpa del coronavirus. El gat patia una cardiomiopatia hipertròfica felina prèvia, mentre que la càrrega viral que tenia era molt baixa i residual.

Els gats generen “anticossos neutralitzants”

De fet, les anàlisis demostren que tant el Negrito com el Whisky, l’altre gat que hi havia a la casa, van desenvolupar anticossos neutralitzants contra el coronavirus. És a dir, anticossos que “tenen la capacitat d’unir-se al virus i bloquejar-lo”, explica Julià Blanco, investigadora d’IGTP a l’IrsiCaixa. Aquest fet demostra que els gats tenen un sistema immunitari que pot fer front al coronavirus i, segons els casos analitzats, protegir-los perquè no desenvolupin símptomes.

L’estudi també ha analitzat la seqüència genètica del virus que tenia el Negrito i ha permès concloure que “el gat es va infectar directament dels membres de la família”. De fet, els experts conclouen que “els gats s’infecten de manera molt residual”, i que no hi ha “cap evidència” que transmetin el virus a les persones. Arran del cas Negrito s’ha impulsat un estudi de l’IRTA-CReSA, juntament amb clíniques i hospitals veterinaris, per avaluar la freqüència amb què gats, gossos i fures s’han pogut infectar des de l’àmbit familiar.