bus Hazteoír

El Jutjat Contenciós Administratiu número 9 de Barcelona ha cancel·lat la multa de 60.000 que l’Ajuntament de Barcelona va imposar a l’autocar de l’organització Hazte Oír per fer campanya a la ciutat amb lema de StopFeminazis. El consistori va sancionar amb una infracció molt greu aquesta entitat el març del 2019, coincidint amb la celebració del 8-M, perquè va considerar que l’autocar difonia missatges que atemptaven contra la dignitat de les persones.

La campanya, “dins del marc de la llibertat d’expressió”

La jutgessa considera que l’autocar d’Hazte Oír no està atacant cap col·lectiu ni menyspreant-lo. Entén que la campanya publicitària de l’entitat, amb els missatge en què qüestiona la violència de gènere, pot ser “desencertada i provocadora” però considera que aquest contingut està “dins del marc de la llibertat d’expressió”. “Les expressions utilitzades per l’associació no poden considerar-se un atemptat a la dignitat humana ni als valors constitucionals”, diu el text judicial.

Pel que fa a les altres dues multes de 3.500 euros cadascuna, la sentència n’anul·la una i en manté l’altra. La sanció que queda cancel·lada és la que el consistori va imposar per fer “una activitat publicitària que afecta els interessos públics generals, tenint en compte l’alarma social i la repercussió dels fets”. En aquest cas, la justícia considera que l’eslògan utilitzat en la campanya —“No és violència de gènere, és violència domèstica“— forma part de la llibertat d’expressió. En canvi, sí que manté la sanció de 3.500 euros per posar vinils als vidres de l’autocar.

L’Ajuntament recorrerà la decisió

Després de conèixer la notícia i el contingut de la sentència judicial, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit presentar recurs d’apel·lació contra l’anul·lació de la multa a Hazte Oír. Així ho han comunicat fonts municipals a betevé.