La viròloga del centre de recerca IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert adverteix de la importància de rebre la segona dosi de la vacuna contra la covid més enllà del debat sobre si ha de ser de Pfizer o d’AstraZeneca (en el cas dels menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca abans que s’aturés la vacunació amb aquesta marca per la seva relació amb casos aïllats de trombosi).

Segons ha explicat la investigadora en una entrevista al ‘btv notícies vespre’, quedar-se només amb una dosi fa que la immunitat no sigui completa: “Li donem avantatge al virus perquè pugui mutar: veu el sistema immunitari però se’n pot escapar i intentarà mutar”. “El que sí que s’ha de fer és posar-se la segona dosi“, insisteix.

Vergara-Alert explica que la majoria de científics recomanen administrar la doble pauta amb AstraZenecea perquè hi ha més evidència científica. En canvi, diu, de la combinació AstraZeneca-Pfizer només se n’han fet proves amb pocs centenars de persones (l’estudi Combivacs). Tot i això, no descarta que, si en el futur cal administrar una tercera dosi, pugui ser d’un laboratori diferent de les primeres.

Vacunar els infants no és una prioritat

Júlia Vergara-Alert també ha dit que considera important que es facin estudis sobre l’efectivitat de les vacunes en adolescents i infants per si en el futur cal vacunar-los. Tot i això creu que ara no és una prioritat immunitzar els més petits: “Ara és primordial estendre la vacunació a escala mundial, fer-la arribar a tothom”, ha dit.

Segons el criteri de Vergara-Alert, un cop tota la població adulta —i més vulnerable al virus— estigués vacunada, caldria veure si així ja es controla el virus i per tant no cal vacunar els més petits.