Aquest divendres l’emblemàtic restaurant barceloní Can Pichurri desapareixerà del paisatge de les Planes, a Collserola, deixant enrere 70 anys d’història. Els orígens de l’edifici es remunten als anys 50, quan s’hi va construir una guingueta de quatre metres quadrats. Anys més tard es va ampliar per fer-hi el restaurant que va tancar el 2019. Bona part de l’edifici és il·legal i la teulada està feta d’amiant, per això l’Ajuntament ha decidit tirar l’immoble a terra i començar un procés participatiu per decidir el futur ús d’aquest terreny municipal.

Enderroc en procés

A principis d’aquesta setmana es retirarà l’amiant de la teulada amb totes les mesures de seguretat establertes per la Generalitat de Catalunya, i l’enderroc es farà aquest divendres 4 de juny. De moment ja s’han posat tanques als voltants del recinte i s’han començat a buidar els interiors de l’establiment. L’edifici de Can Pichurri era il·legal en la seva major part i durant 70 anys va funcionar amb un permís d’ús de només quatre metres quadrats, és a dir, l’espai de la guingueta original.

Procés participatiu per decidir el futur ús

Els veïns veuen l’enderroc de Can Pichurri com una oportunitat per aconseguir un equipament en aquest terreny municipal, ja que asseguren que a la zona de les Planes n’hi manquen. L’Ajuntament, de la seva banda, va anunciar que té la intenció de fer un procés participatiu per decidir-ne el futur ús. De moment, les propostes veïnals són moltes i diverses: des d’un local social per l’Associació de Veïns de Mas Guimbau, a una escola de secundària pública per als barris de muntanya o un lloc de trobada per als veïns amb una sala de fitnes.

Ocupació de menys de 24 hores

Durant Setmana Santa d’aquest any unes 15 persones van ocupar l’edifici de Can Pichurri, que feia dos anys que estava tancat, per obrir-lo al barri i autogestionar-lo. L’ocupació, però, no van tenir el suport de les associacions veïnals de la zona que ho van denunciar a l’Ajuntament, propietat de l’immoble, que va procedir al seu desallotjament en menys de 24 hores.

L’edifici de Can Pichurri a les Planes

Canvi de qualificació dels terrenys

Cap equipament serà possible fins que no es canviï la qualificació urbanística d’aquest terreny municipal no edificable. Per fer-ho, l’Ajuntament haurà de modificar el Pla General Metropolità i els veïns demanen celeritat: “El que urgeix és que aquest espai que no està qualificat com a equipament, s’hi qualifiqui”, explica Joan Baucells, president de l’Associació de Veïns de Mas Sauró.
“Això és el primer pas i s’hauria de fer ràpid perquè són processos urbanístics legislatius complicats”.

Conservar la guingueta original

Aquest és el sostre de la guingueta original que només tenia 4 metres quadrats

Algunes entitats, com Som Collserola o l’Associació de Veïns de Mas Guimbau, volien conservar la guingueta original i convertir-la en un espai per explicar el passat dels berenadors de les Planes. Tot i això, tot indica que Can Pichurri desapareixerà completament aquest divendres i deixarà enrere set dècades d’història de les Planes.