Els espais d’espera per als vacunats han reflectit l’evidència que, per ara, la majoria dels professionals essencials —que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca— prefereixen acabar la pauta completa amb la mateixa vacuna. Aquest divendres al matí, el primer dia en què es posava les segones dosis als menors de 60 anys a Fira de Barcelona, les cadires per als que han decidit acabar la pauta amb aquest vaccí eren molt més plenes que les destinades als que han decidit posar-se la segona dosi de Pfizer.

Treballadors essencials s’esperen després de rebre la segona dosi d’AstraZeneca

De fet, segons expliquen des del punt de Fira de Barcelona, al voltant d’un 90 % d’aquest col·lectiu han optat per acabar la pauta amb el mateix vaccí. Els boxs on s’han de dirigir els que vulguin aquesta vacuna són els de color vermellós. Allà els faciliten el consentiment informat que han de signar per rebre el vaccí. Els que prefereixen Pfizer han d’anar als boxs de color blau. En aquest cas, no han de signar res.

Ara per ara, a Barcelona només hi ha dos punts on es vacuna aquest col·lectiu. El motiu és que es necessita disposar de dues vacunes diferents, la de Pfizer i la d’AstraZeneca, i això complica l’organització. A més al de Fira de Barcelona també es vacunen professionals essencials que ja tenien una dosi al de La Maquinista, on es va començar a posar segones dosis aquest dijous.

Cadires buides davant els boxs de vacunació amb Pfizer

Sanitat demana que es prioritzi Pfizer

Després de comprovar que a moltes comunitats els professionals essencials opten per acabar la vacunació amb AstraZeneca, l’executiu espanyol ha demanat a les comunitats que no recomanin la segona dosi d’AstraZenecaque s’opti per Pfizer, “el vaccí acordat”. En tot cas, la decisió de deixar escollir a les persones vacunades quina dosi es volen posar va ser del Comitè de Bioètica d’Espanya, que així ho va avalar.

Els majors de 70 ja reben les segones dosis

Al punt de Fira de Barcelona se segueix vacunant a un ritme d’unes 6.000 dosis diàries. Actualment, a més dels essencials, s’està vacunant amb segones dosis els majors de 70, un dels col·lectius més de risc, que aviat estarà totalment immunitzat.