Els resultats preliminars de l’assig clínic CombivacS conclou que les persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca poden rebre una segona dosi de Pfizer de forma “eficaç i segura”. De fet, a les persones de l’estudi que han rebut una segona dosis de Pfizer, els anticossos neutralitzants se’ls han multiplicat per set respecte a les que s’han quedat només amb la primera dosi del vaccí. Aquesta xifra és fins i tot superior als anticossos que es generen amb una segona dosi d’AstraZeneca. Estudis recents conclouen que, en aquest cas, els anticossos neutralitzants es multipliquen entre dues i cinc vegades.

Sense efectes secundaris greus

Els promotors de l’estudi afirmen que els resultats avalen vacunar amb aquesta segona dosi de Pfizer. Tot i això, asseguren que la decisió final no correspon als científics sinó a l’Administració competent. L’estudi, que es troba en fase 2, també conclou que les reaccions adverses a la vacuna han estat similars a les que s’han produït amb altres vaccins. Cap dels integrants de l’estudi no ha necessitat hospitalització. Un 68 % ha tingut símptomes lleus, principalment mal de cap i malestar general, que han desaparegut al tercer dia d’haver-se vaccinat.

L’assaig clínic es va posar en marxa a l’abril després de la suspensió de la vacunació amb AstraZenca en menors de 60 anys per la relació amb casos aïllats de trombosi. Hi han participat cinc hospitals de l’estat, entre els quals el Vall d’Hebron i el Clínic, de Barcelona.

La decisió, aquesta setmana

Des de la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca, el 7 d’abril, el govern central i les comunitats estan estudiant què fer amb els menors de 60 anys que ja van rebre la primera dosi amb aquesta marca. Han anat posposant la decisió fins a estudiar què han fet els països veïns i fins a tenir el resultat dels estudis científics. De fet, la ministra de Salut, Carolina Darias, ja va anunciar que la decisió es comunicaria aquesta setmana.