El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, diu que “podria ser factible que a finals de juny i amb seguretat a finals de juliol ja no sigui necessària la mascareta en espais oberts“. Ho ha dit aquest dilluns en la roda de premsa per informar de l’evolució de la covid-19 a Espanya.

Simón ha assegurat que l’eliminació de la mascareta serà possible “si es manté el ritme de vacunació actual“. I ha afegit que també es podria permetre treure’s la mascareta en interiors “entre col·lectius de persones ja vacunades“. N’ha posat com a exemple les residències de gent gran, que ja estan vacunades al 100 %.

El director del CCAES també ha dit, però, que per eliminar la mascareta calen canvis legislatius. En concret, s’ha de modificar la Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents, que regula l’ús d’aquest element. I això, ha dit, també necessita temps.

D’altra banda, Simón també ha opinat sobre la polèmica a l’entorn de la segona dosi de la vacuna al grup de col·lectius essencials de menys de 60 anys que havien rebut la primera d’AstraZeneca. Ha considerat un error plantejar aquesta qüestió des d’un punt de vista polític, atès que es tracta d’una proposta “tècnica”.

Ha recordat, en aquest sentit, que el plantejament el va fer la Ponència de Vacunes a la Comissió de Salut Pública, que al seu torn la va elevar al Consell Interterritorial de Salut. Allà, l’organisme, amb representació del Govern espanyol i de totes les comunitats autònomes, la va aprovar.

Per tant, ha indicat que si ara algú opta per una altra posició “per altres motius que no són tècnics” —en referència a les comunitats autònomes que recomanen AstraZenca— haurà d’explicar per què ho fa. En l’àmbit de la tria personal, Simón ha suposat que les persones que es decantin per completar la pauta amb la mateixa marca “hauran intentat informar-se de les fonts més solvents”.

En aquest sentit, Simón ha indicat que, des del seu punt de vista, la font més solvent és “la Ponència de Vacunes”. A banda, ha subratllat que estudis com el Combivacs, entre d’altres, demostren l’eficàcia de Pfizer com a segona dosi, que genera una immunitat “per sobre” fins i tot de la que proporciona completar la pauta amb AstraZeneca, segons les dades de la farmacèutica anglosueca.