El sindicat majoritari del sector docent, USTEC-STEs, qualifica el pla que ha presentat el Departament d’Educació aquest dilluns de “decebedor” i d'”oportunitat perduda” per recuperar part de la inversió en educació que s’ha retallat en la darrera dècada. El portaveu nacional, Ramon Font, creu que la proposta de la Generalitat “no és prou ambiciosa” i que els 5.000 professionals anunciats queden massa lluny dels més de 44.000 que demanava el sindicat. “No en tocaran ni dos per cada centre”, diu Font, i hi afegeix que “així no es recuperen ni els 8.000 que s’han eliminat els darrers 10 anys”. Per Font, si els infants tenen més potencial de contagi del que s’espera “tornarem a estar abocats a la improvisació“.

USTEC preveu que el curs vinent baixarà la qualitat de l’ensenyament a Catalunya per la dificultat per fer assignatures amb altres docents que no siguin el del grup estable. “Se’n ressentiran l’educació física, la música, l’anglès, les especialitats de l’ESO i el batxillerat o també els aprenentatges lligats a l’experimentació, laboratori, biblioteca o l’esbarjo al pati”, preveu Font. El sindicat es trobarà demà amb el Departament d’Educació per conèixer els detalls del pla i amb la voluntat d’exigir a la Generalitat “que la incorporació de personal no sigui conjuntural sinó estructural”.

“Reiteracions, inconcrecions i fal·làcies”

El sindicat de secundària ASPEPC considera que el pla d’Educació és una “irresponsabilitat”. En un comunicat, ha lamentat que no s’hagin previst “ni grups reduïts, ni mascaretes, ni PCR, ni distància de seguretat ni grups de vulnerabilitat” i que l’única proposta siguin “grups estables i rentar-se molt les mans”. Creu que els grups estables seran molt difícils de mantenir “a l’hora de l’esbarjo o durant els canvis de classe”, ja que el govern català deixa “que cada institut s’arregli com pugui sota l’autonomia del centre” i que les mesures estan “pensades des de la llunyania d’un despatx”.

FaPaC: “Volen combatre una emergència apujant un 5 % el pressupost”

La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya creu que “serà un inici de curs com el d’aquest any” i lamenta que el pla d’Educació només preveu un augment del 5 % del pressupost anual: 370 milions afegits als més de 5.600 previstos. Belén Tascón, presidenta de l’entitat, alerta que els 5.000 professionals previstos equivalen a menys de dos per cada escola i tem que pocs acabin sent docents i s’opti per contractar personal menys qualificat. I considera que el pla no servirà per posar remei a un sistema que “està col·lapsat”.

Tascón també alerta que les activitats extraescolars “seran més cares” si els grups acaben sent més reduïts i que això pot perjudicar moltes famílies, sobretot les més vulnerables.