El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha qualificat els creuers com a “preocupants” perquè —segons ha dit— si hi ha un brot de coronavirus pot provocar un nombre elevat de contagis, degut al gran nombre de persones que s’apleguen en un espai relativament petit.

Mesures de control

Fernando Simón ha afirmat que aquesta forma de turisme podria convertir-se en una via d’entrada de casos importats i ha destacat la importància d’imposar mesures de control semblants a les que ja funcionen als aeroports. De moment, el Govern ha prorrogat el veto als creuers internacionals fins que “finalitzi la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19”.

D’altra banda, Simón també ha dit que no es pot pretendre que les fronteres estiguin “blindades” a l’entrada del coronavirus. “Ni bojos. Ni nosaltres ni ningú ho pot aconseguir”, ha dit. Simón ha explicat que “es pot reduir el risc de forma lògica i sensata” però “no es pot detectar tot, fem el que fem”. En aquest sentit, el director del CCAES ha desaconsellat invertir en un “control de fronteres ferri”, ja que “no sabrem si un cas quan arriba és negatiu i dos dies després ho serà”. Segons Simón, el fet que no es permeti l’entrada de viatgers de països amb una altra transmissió “redueix molt el risc d’importació”.

Simón també ha dit que ajudarà a controlar la transmissió el fet que aquest any s’esperà un nombre inferior de turistes en relació amb altres anys.