El curs 2020-2021, el primer després de la pandèmia pel coronavirus, pot entrar en “col·lapse” per la manca d’oferta de places públiques per part del Departament d’Educació. La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) calcula que la meitat dels alumnes que sol·liciten una plaça pública a P3 a Barcelona no podran accedir-ne a cap i que hauran de recórrer a centres concertats. L’escenari es repeteix també a la secundària, amb 716 alumnes de 6è provinents d’escoles públiques de la ciutat que no tindran plaça a cap institut públic.

La FaPaC adverteix que la situació de “col·lapse educatiu” serà molt més crítica en el primer curs de l’educació secundària obligatòria, ja que ni tan sols els instituts concertats podran absorbir tota la demanda. D’acord amb les previsions de la federació, 1.041 alumnes del conjunt del territori català no podran accedir ni a una plaça pública ni a una de concertada: la demanda calculada és de 86.577 places i Educació només n’ofereix 85.536, sumant la xarxa pública i la concertada.

Una possible solució a l’últim escenari descrit seria elevar la ràtio mitjana de l’educació secundària, actualment d’uns 28,46 alumnes per aula. Això, però, diu la FaPaC, seria “il·legal” perquè en determinats instituts hi hauria més alumnes per aula del permès per la llei. Davant d’això, l’entitat exigeix a Educació que elabori “immediatament” un pla per garantir que tot l’alumnat pugui tornar presencialment a l’escola o l’institut al setembre.

“Sobreoferta” de places concertades a primària

Des de les associacions de mares i pares lamenten que la xarxa pública de primària es troba amb ràtios “extremadament elevades” i amb grups “bolets” que es mantenen indefinidament mentre hi ha places buides en centres concertats. En aquest sentit, la FaPaC denuncia una “sobreoferta” de places concertades que, segons el seu parer, no té sentit perquè la demanda de plaça pública a Barcelona “no ha deixat de créixer en els últims tres anys”, mentre la xarxa privada concertada arrossega una davallada des del 2017-2018.

A Barcelona només es pot garantir la meitat de les necessitats d’escolarització de P3: 6.521 places respecte a les 12.973 peticions. L’escola concertada absorbeix el 50 % restant i, tot i això, i segons càlculs de la federació, encara té marge per incorporar un 8 % més d’alumnat. “Hi ha un traspàs intencionat d’alumnat que voldria obtenir una plaça pública, però que és derivat a la concertada”, lamenten des de la FaPaC.