La Generalitat ha ordenat el tancament d’escoles, instituts i universitats a Catalunya per l’alerta per coronavirus a partir d’aquest divendres, 13 de març, i durant almenys 14 dies. L’objectiu és evitar la propagació del virus. Ho ha anunciat el president, Quim Torra, en la segona compareixença pública en un mateix matí, després que s’hagi reunit amb els rectors de les universitats per donar-los la notícia. La mesura s’emmarca en la fase 1 d’emergència del pla Procicat, que preveu mesures més restrictives per frenar l’expansió del coronavirus.

Sobre el tancament de centres, que ja s’ha fet en altres comunitats com Madrid o el País Basc, l’executiu català ha dit que “en cap cas es tracta d’un aïllament dels nens i nenes a casa”. L’ordre es fa efectiva després del degoteig de tancaments de centres a l’Anoia, Sabadell i Badalona, amb més de 17.000 alumnes afectats. Torra ha dit que “cal alentir l’activitat a Catalunya” i ha tornat a insistir en el teletreball i la “responsabilitat individual” per frenar els contagis.

Mesures econòmiques pels efectes del coronavirus

Aquest mateix dijous, el govern català ha anunciat 1.000 milions d’euros per a pimes i s’ha demanat a les empreses que apliquin el teletreball i un permís específic de conciliació. El president Torra ha explicat que s’ha obert una línia de crèdit per millorar la liquiditat de les empreses davant la caiguda de comandes i pel manteniment del màxim de llocs de feina.

L’Ajuntament de Barcelona també ha pres mesures per evitar el contagi del coronavirus a Barcelona. Després del tancament dels 58 casals d’avis de Barcelona durant 15 dies, aquest dijous el consistori ha acordat tancar tots els centres municipals de Barcelona per protegir la població més vulnerable. Això inclou casals de barri, biblioteques, centres cívics, escoles de música, el Conservatori de Música, espais maternoinfantils, ludoteques, casals d’infants, centres esportius i els ateneus de fabricació.