El Sindicat d’Habitatge del Raval i la Xarxa de Suport Mutu, que el 24 de juny van ocupar l’antiga Escola Massana, demanen a l’Ajuntament de Barcelona una cessió d’ús de 30 anys. Aquest dilluns han presentat el seu objectiu: volen convertir l’espai en un centre obert a tot el barri, on puguin garantir les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables.

Fins fa poc, era el Casal la Galera des d’on oferien aliments a les xarxes de veïns, però la crisi del coronavirus —i l’augment diari d’usuaris— ha fet que l’espai se’ls hagi quedat petit. L’Ajuntament, per la seva banda, s’ha compromès a iniciar un diàleg  en les properes hores per decidir el futur de l’espai.

Un projecte de llarga durada

La portaveu del sindicat, Helena Martín, afirma que “el Raval estava en crisi molt abans de la covid-19” i el més urgent ara és facilitar l’accés al menjar, l’habitatge i l’educació. Més endavant, i de mica en mica, volen oferir classes de català i castellà per als estrangers. També activitats culturals i creatives.

Fa una setmana, l’entitat va comptabilitzar que havia atès unes 700 famílies del Raval. Ara, més de 1.000 persones constitueixen la xarxa d’aliments. A banda d’aquesta iniciativa, han constituït dues xarxes més, la d’educació i la laboral.