Una infermera ajuda una dona a posar-se una mascareta
Imatges de Francisco Àvia_Hospital Clínic

(ACN) La qualitat de vida de les infermeres i infermers ha empitjorat significativament durant l’emergència sanitària pel coronavirus. Així es desprèn d’una enquesta en línia encarregada pel sindicat SATSE en què s’han recollit 8.218 respostes del conjunt de l’estat. En concret, la qualitat de vida baixa en 2,45 punts de mitjana, si es compara amb la situació anterior a la pandèmia i es queda en un 4,8 sobre 10.

Dificultats per conciliar

A més, el percentatge de personal que puntua amb un 4 o menys passa del 8 al 41 %. Amb dades d’aquesta enquesta, SATSE denuncia que el 55 % d’infermers tenen persones al seu càrrec, però que a només un 17,5 % se’ls ha facilitat un canvi de torn per conciliar. Al 35 % no se’ls ha permès el canvi, i un 2,4 % ha hagut d’ampliar la reducció de jornada.

Del 54 % de les infermeres consultades que tenen fills, el 15 % assenyala que ha tingut problemes per trobar persones que cuidessin els infants quan havien d’anar a treballar. A més, la majoria dels enquestats s’ha hagut d’allotjar al seu domicili habitual, el 94,9 %. Un 3,4 % ha marxat a una segona residència o un habitatge buit d’un familiar, i un 1 % ha pagat un hotel o un apartament.

El col·lectiu ja va alertar coincidint amb el Dia Mundial de la Infermeria que la situació havia estat molt dura als hospitals. Per això, van reclamar a la ciutadania que segueixi les recomanacions sanitàries per evitar que hi hagi un rebrot de contagis de la covid-19.