La Fundació Joan Salvador Gavina, una entitat sense ànim de lucre, treballa al Raval des del 1979 atenent famílies en risc d’exclusió, amb especial atenció als infants. L’entitat ha detectat que la pandèmia de la covid-19 ha multiplicat la inestabilitat i la incertesa dels nuclis familiars que atén. De fet són moltes les famílies del barri que reclamen ajuda, ja sigui amb aliments o prestacions.

Seguiment d’un centenar d’infants

L’entitat ha vist de primera mà com la crisi sanitària ha empitjorat la situació dels infants i les seves les famílies. Durant el confinament va fer seguiment telefònic de 88 famílies i 117 infants. Algunes dades d’aquest seguiment posen de manifest que el 35 % de les famílies que atenia estaven passant dificultats: un 26 % van perdre la feina, un 4,34 % van veure reduïda la jornada a la meitat i un 17 % estaven afectades per un ERTO. Una altra dada preocupant és que hi ha famílies que han subsistit amb les ajudes que se’ls ha proporcionat en concepte de berenar i menjador.

Un casal d’estiu diferent

La Fundació Joan Salvador Gavina tenia clar que aquest any més que mai havia de fer el casal d’estiu, i no ha parat fins a aconseguir-ho. Aquest any es beneficien de la proposta lúdica 90 nens i infants, d’entre quatre i 18 anys, fins a la primera quinzena d’agost.

Els infants i joves del casal Joan Salvador Gavina segueixen les recomanacions marcades per la Generalitat per a tots els casals d’estiu. Aquesta és una de les novetats amb què s’han trobat aquest any.

Jordi Balot, director de la fundació, explica que “aquest és un casal diferent. D’entrada l’hem iniciat una setmana abans del normal perquè després de tant de temps els infants tancats a casa ens semblava que era molt necessari que sortissin, que s’oxigenessin, que es divertissin, que juguessin, que correguessin.” Aquesta opinió la comparteix l’Ajuntament, que ha invertit set milions d’euros perquè els infants, després del confinament, tinguin una amplia oferta lúdica.

Espai nou per a normes noves

Una altra novetat és que ha canviat d’espai. Enguany el casal es fa a l’edifici que el Centre de Formació del Professorat té al Raval. Amb l’emplaçament nou es garanteix que els participants del casal gaudeixin de zones més àmplies i participin amb seguretat en les activitats programades.

El director de la fundació assegura que “ha estat molt complex el procés previ de preparació dels casals. Vam començar a preparar-los per Setmana Santa, el mes d’abril, i hem preparat tres o quatre modalitats de casals diferents perquè no teníem encara normativa ni protocols d’actuació i, per tant, no sabíem què podríem fer i què no podríem fer”.