La xarxa de suport del barri de Porta gestiona un rebost solidari que abasteix de productes, bàsicament aliments, a 40 famílies. La meitat han estat derivades des dels Serveis Socials de la zona. Les donacions es fan amb la col·laboració d’una quinzena de comerços de proximitat del barri. Els veïns poden comprar productes a les botigues o fer una aportació econòmica. Una trentena de voluntàries de la xarxa passa setmanalment pels comerços per recollir totes les donacions. Tot plegat es complementa amb les cistelles de productes ecològics cedits per Ecocentral.

Cistelles solidàries

El rebost solidari es troba en un petit local, situat al costat de la seu actual de l’Associació de Veïns de Porta. Allà es prepara cada dimecres i dissabte un total de 40 cistelles. Amb cita prèvia, les famílies que ho necessiten passen setmanalment a recollir els aliments i productes de primera necessitat. Una trentena de voluntàries de la xarxa de suport del barri s’encarrega d’organitzar la recollida dels productes als comerços i la posterior entrega a les famílies. “Ens encarreguem de trucar i preguntar  per les necessitats de cada família— explica Virginia Bueno, una de les voluntàries de la xarxa—. Dimecres i dissabte preparem les cistelles i passen a recollir-les en un horari que els donem”. Cada dimecres, a més, arriba un camió de productes d’Ecocentral amb cistelles de productes ecològics. La meitat de la càrrega es queda al barri i la resta es distribueix entre la xarxa de suport 3Voltes Rebel i la xarxa de suport de la Prosperitat.

Comerç solidari xarxa de suport Porta

Tiquets per adaptar les necessitats

A banda d’aliments i productes higiènics, els veïns també poden fer aportacions econòmiques a les guardioles distribuïdes també entre els comerços de barri col·laboradors, identificats amb un adhesiu de la xarxa de suport. “Hi ha persones que donen diners en efectiu– explica Antoni Samsó, un dels comerciants col·laboradors— i l’associació ho transforma en tiquets, perquè ho intercanviïn després per producte fresc”.  D’aquesta manera, els diners aportats es queden a les botigues del barri, i les famílies s’hi adrecen per arrodonir les compres amb els vals de compra. “Serveixen per ajustar les compres a les seves necessitats, i perquè comprin el que realment els cal, ja que nosaltres fem unes cistelles estàndards”, comenta Esther Tamarit, una de les voluntàries.

Una cadena solidària

Tot plegat converteix el projecte en un motor de dinamització local que ajuda tant a les famílies com als petits comerciants del barri. “És com una cadena, ens va bé a nosaltres els comerciants i a les famílies que ho necessiten”, comenta Susana de la Torre, una de les comerciants.

La intenció de la xarxa de suport és que el projecte de rebost solidari tingui una continuïtat. A finals de juliol deixaran de rebre les cistelles d’Ecocentral, però continuaran fent amb la recollida de productes als comerços i la distribució de cistelles a les famílies al llarg de tot l’estiu.

Solidaritat a tots els barris

La crisi econòmica derivada del coronavirus ha activat la solidaritat a tots els barris de la ciutat. D’entrada, el Banc dels Aliments ha multiplicat les donacions per fer front a l’augment de la demanda. L’objectiu ha estat i continua sent que tothom tingui un plat a taula. Ja sigui a través d’entitats com Assis de Sarrià, que ha augmentat en un 30 % d’usuaris pel coronavirus, o la parròquia de Santa Anna, que s’ha transformat recentment en un menjador social.

De repartiment de cistelles se’n fa a molts punts de la ciutat. Des del Rebost Solidari de Gràcia, passant per la Xarxa d’Aliments del Raval  o la Xarxa d’Aliments del Poble-sec, entre moltes altres.

L’Ajuntament ha potenciat el repartiment de menús durant el confinament i ara potenciarà les ajudes a les entitats que reparteixen menjar.