Els rebrots constants a la majoria de països i l’acceleració a escala global de la pandèmia fa pensar que som lluny d’haver superat la crisi del coronavirus. A Espanya i Catalunya el que preocupa ara és com afrontar una possible segona onada de contagis descontrolada. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat aquest dilluns a RAC1 que espera que “no sigui necessari un nou confinament total”, però ha advertit que l’aplicarà “si és necessari”.

La clau perquè aquest confinament total no es repeteixi, asseguren els experts, és l’eficàcia del sistema de control de casos mitjançant les proves PCR. Segons el cap de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron, Benito Almirante, “el més probable que passi és que si tenim ben identificats els casos i la seva cadena de transmissió, només calgui fer confinaments parcials”. És a dir, confinar determinades regions o territoris per evitar que el virus salti a altres parts del país on no hi ha transmissió comunitària.

Almirante també obre la porta que aquesta segona onada no arribi mai: “Ara mateix cap dada ens indica que hi hagi d’haver una altra onada. Tots els brots que es produeixen són petits i s’aconsegueix trencar ràpidament la cadena de contagis. I això podria seguir així d’aquí a dos o tres mesos”. La situació més delicada, afegeix, es produirà si es confirma que el virus és estacional. “Si és així, quan vingui la temporada de fred cap a finals de desembre o gener i la gent es concentri en llocs tancats es farà més difícil seguir els contagis”.

Per la seva banda, el metge i investigador de la universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, defensa l’èxit del confinament a l’estat espanyol com a via per afrontar també una segona onada. “A països com Espanya on es va fer un confinament total, la corba de contagis ha baixat pràcticament del tot i en canvi a llocs com el Regne Unit, on va ser menys sever, encara no ens hem tret els casos de sobre”. Vist això, afegeix, “el més lògic seria fer confinaments severs, encara que, aquesta vegada, siguin localitzats i no a tot el país”.

Una segona onada menys mortal

Macip també considera que, en cas que es produeixi una segona onada serà menys mortal que la primera. “Entenem molt millor el virus i els seus efectes. Sabem, per exemple, que part de la mortalitat ve pels problemes de coagulació de la sang o d’una resposta inflamatòria exagerada que recentment hem vist que es pot controlar amb corticoides. Per tant, tot i que no tenim un tractament eficaç per la malaltia, tenim eines per reduir la mortalitat entre els casos més greus”.

Almirante coincideix a assenyalar que la mortalitat de la malaltia baixarà en cas que hi hagi una segona onada. “Hem après a organitzar el sistema sanitari molt millor per prioritzar els pacients que poden patir més complicacions i, a més, hem descobert que hi ha alguns medicaments que són efectius en fases inicials de la malaltia”.