El sindicat USTEC-STEs ha carregat contra la decisió del Departament d’Educació d’optar per les automostres a l’hora de fer un cribratge entre el personal docent i els treballadors de les escoles en el retorn a les aules, després de les festes. Denuncien que aquestes proves es fan sense la supervisió de cap sanitari i qüestionen la fiabilitat dels resultats.

Tenim la sensació que això no servirà per a res“, ha assegurat la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, en declaracions al programa ‘reset’, de betevé. La representant d’USTEC considera que els mestres són els “conillets díndies” per provar aquest format de les automostres.

Ambient poc higienitzat

Segura ha posat en dubte la manera i l’entorn com els docents s’han de fer aquestes proves: “Quan vas a fer-te una prova d’aquestes al CAP, t’atén un sanitari protegit i retractilat de dalt a baix, estàs en un ambient higienitzat, s’asseguren que hi hagi una esterilització“. Mentre que, en canvi, “al centre educatiu ho fas amb la teva roba i sense un ambient esterilitzat i higienitzat”.

Els mestres i el personal no docent de les escoles som els conillets díndies per provar aquestes automostres.
Iolanda Segura, portaveu d’USTEC-STEs

Les mostres, a la nevera

A més, segons explica la portaveu d’USTEC, després de prendre’s les automostres, els docents les han de guardar “a la nevera de l’escola, mentre no t’ho venen a buscar”. En aquest sentit, ha subratllat que “les neveres de les escoles, amb el menjar, no són el lloc més fiable per guardar-les”.

Confusió amb el tutorial

Iolanda Segura ha posat en dubte, també, l’eficàcia del tutorial que el Departament d’Educació ha fet arribar als docents per saber com fer-se les automostres. Considera que “costa una mica de seguir” i que genera “confusió“. A més, diu, el tutorial indica que cal introduir el bastonet dos centímetres per l’orifici nasal, “però n’hi ha que no hi arriben“.

Falta de supervisió

Per la portaveu d’USTEC, caldria que hi hagués algun membre del personal sanitari a les escoles “assessorant” els treballadors per garantir l’eficàcia d’aquestes proves. De totes maneres, Segura lamenta que “això ja s’hauria d’haver fet abans” i que les proves les haurien d’haver fet els mateixos sanitaris.

Les unitats mòbils preveuen un pic de feina

Al marge d’aquests cribratges massius entre els docents, el segon trimestre comença amb la continuïtat de les proves als alumnes, en cas de detectar-se un positiu. La coordinadora de les unitats mòbils que fan les PCR a les escoles, Blanca Funollet, ha assegurat al ‘reset’ que preveuen que, en les pròximes setmanes, “tindrem més feina“. I ha explicat que “vam començar amb cinc vehicles i al novembre vam arribar als 25″.