Aquest dilluns, 11 de gener, comencen els cribratges massius als centres educatius en què es faran 170.000 PCR d’automostra a tothom qui treballi a les instal·lacions. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha defensat que les proves s’han de fer a tot el personal i que, per això, els tests s’han de fer coincidint amb la represa escolar i no abans, com demanaven alguns col·lectius.

En una entrevista al programa ‘Cafè d’idees’, de Televisió Espanyola, Bargalló també ha assegurat que per detectar els contagis que s’hagin produït durant les festes de Nadal, la recomanació de Salut és que els test no es facin l’endemà del dia de Reis. Per tot plegat, el conseller ha assegurat que l’òptim és començar a fer les PCR amb la tornada a les aules.

No podem fer un cribratge si els professionals no hi són. La logística per fer les proves amb les escoles tancades hauria estat totalment ineficient. Cal tenir present que les proves s’han de fer a tot el personal que hi treballa: professors, però també monitors de menjador, servei de neteja, etc.
Josep Bargalló, conseller d’Educació

170.000 tests en tres setmanes

El conseller també ha assegurat que les 170.000 proves es faran en tres setmanes, que es tracta d’una prova voluntària i que els treballadors tindran accés a un vídeo tutorial per prendre l’automostra.

Obrir les escoles és una prioritat

El conseller també ha reiterat que el govern no es va plantejar ajornar la reobertura de les escoles perquè són “el servei públic més important després del sanitari”. En aquest sentit, ha assegurat que si Salut considera que calen mesures més restrictives o si es planteja un confinament total —mesura que ara no està sobre la taula— , aleshores s’ho replantejaran.

En tot cas, Bargalló també ha deixat clar que les escoles no tancaran del tot, perquè puguin acollir els alumnes de professionals que treballin en serveis essencials, i que es garantiran serveis com el menjador per als infants vulnerables.

El fred i la ventilació a les aules

Pel que fa a la ventilació a les aules, el conseller ha assegurat que cal trobar l’“equilibri entre el confort tèrmic i la bona ventilació”. Bargalló ha reconegut que aquest confort no serà el mateix al qual estem acostumats, però que en els casos en què sigui necessari, el Departament proporcionarà solucions. En tot cas, ha remarcat que les condicions extremes milloraran quan passin un dies la setmana més freda de l’any.