La Generalitat reforça el sistema d’atenció primària per fer front a la covid i anuncia una inversió de 127 milions d’euros anuals fins al 2022, i la incorporació de 3.811 professionals, el que suposa un increment del 17 % de la plantilla actual. Del total de la inversió, aquest 2020 s’hi destinaran 46 milions d’euros i s’hi incorporaran 1.900 treballadors. De fet, aquest setembre ja s’incorporaran 1.400 persones a la plantilla, principalment auxiliars administratius i personal destinat a les proves Covid, i també a l’atenció a les escoles.

Segons el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, es tracta d’un pla de reforç que ha de servir per “revaloritzar l’atenció primària com a punta de llança per frenar la pandèmia”, i fer front a un previsible increment del 20% de l’activitat assistencial.

Potenciar la figura de l’assistent clínic

Una part dels nous professionals s’incorporaran de forma “estructural” al sistema. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, recorda que aquest pla de reforç ja estava “previst” i que la pandèmia ha obligat a accelerar-lo. De fet, actualment l’atenció primària ja es fa càrrec del 80 % de la demanda sanitària que genera la covid i cada cop està assumint més funcions: proves PCR, cribratges massius, identificació de contactes, seguiment dels casos asimptomàtics lleus, incapacitats temporals, suport a les escoles, entre d’altres.

El pla també vol alliberar a metges i infermeres de la càrrega de feina que representen els processos burocràtics. Per aconseguir-ho es potenciarà la figura de l’assistent clínic, amb la incorporació de 750 professionals fins al 2022.

L’ampliació dels CAP Gòtic i Sant Joan, per finals d’any

El pla de reforç també inclou l’ampliació dels centres d’atenció primària amb nous espais on es faran, principalment, tasques de vacunació i el cribatge dels contactes d’un positiu per Covid. A Barcelona, dos dels centres que s’ampliaran amb mòduls són el CAP Gòtic i el CAP Sant Joan. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha explicat que els mòduls ja s’estan fabricant, que s’ubicaran molt a prop dels centres i que es preveu tenir-los acabats abans de finals d’any.