Fins ara, els centres d’atenció primària han centralitzat la realització de les proves PCR, tant a les persones amb símptomes com als contactes estrets. Amb l’inici del curs escolar i els primers aïllaments de grups bombolla, Salut vol que les escoles tinguin un paper important en la detecció de casos, amb unitats mòbils que es desplaçaran als centres per fer els tests. Per això, si hi ha un cas positiu per coronavirus en una classe, el departament prioritzarà fer les PCR als alumnes del grup bombolla a les escoles abans que als CAP.

“Si l’infant és un contacte estret, no passa res: el portem a l’escola i allà li faran la prova“, ha assegurat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Si el departament no pot garantir fer els tests al centre educatiu, es comunicarà a les famílies que, aleshores sí, portin l’estudiant al centre d’atenció primària. Argimon ha demanat als pares dels alumnes que, malgrat que hi hagi un contagiat a l’aula, duguin l’infant a l’escola el dia després de conèixer el cas positiu.

Una unitat mòbil l’endemà del positiu

En el cas que hi hagi un alumne infectat, Salut s’ha compromès que l’endemà (o dilluns, si el positiu s’ha comunicat durant el cap de setmana) la unitat mòbil ja estigui desplaçada al centre educatiu per fer les proves als alumnes. “Tindrem més comoditat i més confort” que si es fa la PCR al CAP, ha dit el secretari de Salut Pública.

“Segurament tenim la idea que si és un contacte estret, cal fer la prova de seguida. No necessàriament: fins i tot si esperem una mica, les probabilitats de donar positiu són més altes“, ha apuntat Argimon. Per tal que els alumnes puguin ser sotmesos a proves PCR, ja sigui amb les unitats mòbils com amb els cribratges massius que començaran la setmana que ve, les famílies estan rebent un document d’autorització amb el qual han d’acceptar, o no, que el seu fill es faci una prova de diagnòstic si Salut l’hi proposa.