resultats eleccions generals 2023 gracia
Foto: Clarens Val

Aquest dissabte, 8 de maig, és l’últim dia d’estat d’alarma a Espanya després de 196 dies en vigor. La intenció del govern de Pedro Sánchez el 25 d’octubre, quan va aprovar l’estat d’alarma a Espanya, era que aquesta eina pogués allargar-se fins a la primavera, escenari que finalment s’ha acabat complint. En plena segona onada de la pandèmia pel coronavirus, l’executiu central va decretar l’estat d’alarma per poder limitar drets fonamentals a la cituadania, com el de reunió, amb l’objectiu de contenir l’increment dels contagis.

Precisament, l’estat d’alarma ha fet possible que mesures com el toc de queda o el confinament perimetral de Catalunya hagin estat restriccions possibles els darrers mesos; mesures que, de fet, cauran aquest mateix diumenge.

Precisament, per la fi de la prohibició de la mobilitat nocturna està previst que a partir de la mitjanit de dissabte a diumenge es produeixin concentracions a l’espai públic. Per això, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana desplegaran un dispositiu extens, posant el focus sobretot en espais concrets que solen convidar a les aglomeracions com places de Ciutat Vella i Gràcia, les platges o els parc naturals.

La vacunació, clau per a la normalitat

L’aixecament de l’estat d’alarma i el relaxament d’algunes restriccions aprovat pel govern de la Generalitat en funcions responen a una millora de la situació epidemiològica i, sobretot, a l’avenç de la vacunació. Les autoritats sanitàries preveuen que a l’estiu ja s’hagi vacunat el 70 % de la població.