Aquest divendres, 7 de maig, la batejada com a Revolta Escolar ha arribat a la desena jornada de mobilitzacions i ho ha fet amb més de 100 escoles d’arreu de Catalunya sumades al manifest del moviment, que reclama a les administracions entorns escolars pacificats per garantir espais més segurs i lliures de contaminació per als infants. Desenes de centres educatius de Barcelona i altres ciutats catalanes i espanyoles han ocupat la calçada propera a les escoles per obstaculitzar el trànsit de vehicles i fer sentir les seves reivindicacions.

Una de les novetats de la jornada d’aquest divendres ha estat l’anomenada Volta revolta amb bicibus: ha consistit en una bicicletada multitudinària amb la qual famílies i alumnes han recorregut algunes de les desenes d’escoles de Barcelona que han tallat el trànsit aquest divendres. La iniciativa ha engegat a les 16 h a Arc de Triomf.

Un moviment nascut ara fa mig any

Ja fa gairebé mig any que entitats com Eixample Respira i famílies de diversos centres educatius de Barcelona van fer néixer la Revolta Escolar per, cada dos divendres, tallar el trànsit de vehicles a les proximitats de les escoles. A banda de demanar més espai en les entrades i sortides en el context actual de pandèmia pel coronavirus, exigeixen que pels carrers propers a les escoles circulin molts menys cotxes que ara, per garantir la salut dels infants.

Per això, en el manifest conjunt signat per un centenar d’AFA de Catalunya es demana establir, com a màxim, només un carril per als cotxes i limitar-los la velocitat als 20 km/h. Això, recull l’escrit, ha d’anar acompanyat de la instal·lació de radars per controlar possibles infraccions. Diuen que això permetrà alumnes i famílies tenir més espai d’estada en les entrades i sortides de les escoles, alhora que reduirà els nivells de contaminació, tant l’atmosfèrica com l’acústica.

A més, les famílies demanen una millora dels accessos en bicicleta en alguns centres educatius de la ciutat. Consideren que el programa Protegim escoles, del govern d’Ada Colau, és “insuficient” i, per això, li demanen més ambició.