La Universitat de Barcelona (UB) es planteja el nou curs 2020-21 amb una barreja de classes presencials amb grups reduïts i lliçons telemàtiques, ja sigui en directe o enregistrades. El rector de la UB, Joan Elias, assegura que, tot i que “l’ADN de la UB és presencial”, aquest serà un curs “excepcional”. Segons Elias, les classes presencials estaran condicionades per la naturalesa dels estudis, el tipus d’assignatura i la disponibilitat d’aules de cada edifici. La Universitat de Barcelona té més de 650.000 m2  d’instal·lacions i s’ha hagut de revisar “aula per aula”. Per exemple, on abans cabien 100 persones, ara potser n’hi caben 40 o 50.

Tot i que la UB no ha donat dades de les matriculacions, calcula que la nova situació pot fer caure entre un 10 i un 20 % els màsters i postgraus, ja que molts alumnes venen d’altres comunitats autònomes o de l’estranger. En el cas de l’interès dels alumnes estrangers, Elias ha qualificat la situació de “preocupant”.

Els alumnes de primer, la prioritat

Els alumnes que més classes presencials tindran són els de primer curs, “perquè són els que entren a la universitat per primer cop”. En qualsevol cas, les classes a l’aula seran en “grups petits” i mantenint la distància de seguretat. A més, la mascareta serà obligatòria, i si un alumne es nega a dur-la “repetidament”, ha afirmat Elias, “se li prohibirà l’entrada”.

Les fórmules per decidir com i quan seran les classes depenen de cada centre. Per exemple, a la Universitat d’Economia i Empresa han decidit que es farà venir una setmana els alumnes amb DNI parell, i l’altra amb DNI senar.

Per poder fer front a un possible nou escenari de confinament, la UB ha destinat 1,8 milions d’euros a comprar 1.600 ordinadors portàtils perquè el personal docent i el d’administració puguin continuar treballant des de casa.