“La situació del coronavirus a Catalunya està estabilitzada”. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, celebra que les restriccions implantades durant l’estiu han tingut un impacte positiu per frenar la transmissió del virus. Ara bé, el Departament de Salut alerta que la fi de les vacances i la recuperació de l’activitat escolar i laboral a grans ciutats com Barcelona poden impactar en l’evolució de l’epidèmia. “Augmentar la densitat de la població i la mobilitat és un risc incrementat de transmissió respecte a fins ara, quan les ciutats estaven més buides”, ha dit el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Per evitar un increment exponencial dels casos de coronavirus després de l’estiu, Salut fa una crida a la “responsabilitat individual” perquè ara “hi haurà més concentració de persones” als municipis que ja tenen una densitat de població elevada. “Tenim ara l’obertura d’escoles i tenim els centres d’atenció primària cansats. Cal protegir al màxim el que ens importa”, ha afegit Mendioroz, que assegura que si la transmissió comunitària va a l’alça Catalunya es trobarà en nivells “realment preocupants”.

Argimon també demana estar “amatents” els pròxims dies, però alhora recorre a l’optimisme: “Sembla que comença a haver-hi un petit descens” dels casos. Ara bé, ha demanat esperar uns dies per comprovar si la tendència es consolida.

Les PCR al Raval i la Trinitat Vella, sense data

Després d’anunciar nous cribratges al Raval i la Trinitat Vella per l’alta incidència del coronavirus que tenen aquests dos barris, el secretari de Salut Pública ha explicat que encara no hi ha una data concreta per començar a fer les proves PCR. “Hi ha una estratègia prèvia de coneixement de quina és la problemàtica, on es concentren els casos i de si és millor fer un porta a porta. Cal una mica més de preparació”, ha apuntat Argimon, que ha afegit que potser l’extracció de mostres “no serà aquesta setmana vinent, sinó la següent”.