La Coordinadora de Residències 5+1 ha presentat un recurs davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el pla del Departament de Salut que limita les visites als geriàtrics. L’entitat denuncia que aquestes restriccions vulneren drets fonamentals de les persones grans i només beneficien les empreses gestores, que no han d’invertir en equips de protecció i impedeixen a les famílies controlar “què passa a l’interior dels geriàtrics”

Vulneració de drets fonamentals

Segons el comunicat emès per la Coordinadora de Residències 5+1, el pla de la conselleria deixa en mans de les residències l’autorització de les visites i les sortides de la gent gran. L’entitat assegura que amb aquesta mesura la Generalitat vulnera drets fonamentals i permet a empreses de l’Ibex-35 com Eulen i la constructora OHL decidir “si la gent gran pot exercir el dret constitucional de llibertat de moviment”. També critica que alguns geriàtrics impedeixen les visites, tot i ser considerats espais verds i lliures de covid-19, i que d’altres les limiten a mitja hora a la setmana. 

Oberts al diàleg

El text difós aquest dimecres explica que aquestes restriccions no estan justificades des del punt de vista sanitari i provoquen un aïllament de les persones grans que n’afecta la salut física i mental. Per revertir aquesta situació, l’entitat assegura que ha intentat dialogar amb l’Administració però no ha estat possible. Tot i això, es mostra disposada a fer-ho.