El col·lectiu de mares i pares Tornem a les Escoles arrenca el compromís del conseller d’Educació, Josep Bargalló, de no tancar les escoles fins que s’acabi el curs. Segons el moviment, que demana el retorn a les classes de forma presencial i amb seguretat, Bargalló els ha assegurat que no es tancarà cap centre, i que únicament es tancaran els grups estables on es confirmi un positiu de coronavirus. Segons expliquen, en la reunió d’aquest dimarts la conselleria els ha traslladat que l’únic escenari que pot comportar el tancament de l’escola és el confinament total de la població.

Tornem a les Escoles ha exigit a la conselleria que “tots els alumnes tinguin connexió diària amb el tutor o tutora” en cas que estigui en quarantena a casa. El col·lectiu assegura que des d’Educació s’han compromès a garantir aquesta demanda i han demanat que es reculli en els plans d’obertura dels centres.

Tampoc no tancaran els centres d’educació especial. Segons Montse Capdevila, portaveu de Tornem a les Escoles, Bargalló els ha assegurat que romandran oberts en qualsevol cas, també en una situació de confinament total, perquè estan declarats com a servei essencial.

Crítiques pel sobrecost de les acollides

A la reunió, on també hi va assistir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va demanar que el departament i les direccions de les escoles prioritzin l’espai públic -carrers, places i parcs- per fer classes a l’aire lliure. A banda, critiquen fermament que les famílies hagin d’assumir el sobrecost que tindran les hores d’acollida per fer les entrades i sortides esglaonades i demanen que es doti de més pressupost els centres o bé que se subvencionin les AFA per assumir aquesta despesa afegida.

El col·lectiu també es mostra crític amb la decisió del Govern espanyol de no garantir baixes laborals remunerades per a un dels progenitors d’un fill en quarantena i que no pugui assistir a classe. Segons diuen, l’Estat se n’ha de fer càrrec.

CCOO vol més docents i més pressupost

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha alertat aquest dimecres que “en aquests moments” no estan garantides les mesures de seguretat necessàries per al retorn dels alumnes a les aules el proper 14 de setembre, quan comença el nou curs escolar.

El sindicat assegura que, per ara, el personal docent extra que ha de fer possible la reducció de ràtios a les aules no ha arribat a les escoles. Dubten, a més, que sigui suficient perquè ja mancaven mestres i professors. A més, els treballadors de risc no saben encara si s’hauran de reincorporar. El sindicat demana, a més, un increment del 20 % del pressupost en neteja i desinfecció i que s’incorpori personal d’infermeria a cada centre.