Passeig martítim al capvespre
Foto: Xavi Calvo

(ACN) El secretari general de Salut, Marc Ramentol, afirma que el toc de queda és una “possible solució” per frenar la segona onada de coronavirus i no descarta aplicar-lo. Segons ha explicat en una entrevista a SER Catalunya, hi ha “marge” per endurir encara més les restriccions socials i el toc de queda és una de les mesures per fer-ho. En relació amb el confinament perimetral que s’ha aplicat a Navarra, Ramentol ha dit que “davant nostre s’obre un ventall de mesures, de moment les tenim sobre la taula”. Tot i això, el secretari general de Salut ha remarcat que cal esperar a veure quin és l'”impacte real” i “l’efectivitat” que té el toc de queda en aquells estats que ja l’apliquen.

Ramentol ha reiterat que “la velocitat de disseminació de l’epidèmia depèn de la mobilitat i la interacció social” i ha puntualitzat que “és a això al que ens estem abocant”. Segons ha explicat, el Govern vol evitar tornar a un confinament domiciliari i en aquest sentit considera que limitar la mobilitat el cap de setmana, per exemple, forma part de les mesures de confinament. “El nostre país no està en condicions de suportar-ho”, ha assegurat.

Les restriccions encara no han fet efecte

Sobre l’impacte del tancament de bars i restaurants i les altres mesures en vigor, com la restricció d’horaris als comerços de 24 hores, Ramentol creu que s’ha actuat de manera “contundent” i “molt al principi” de l’inici de la segona onada. Tot i això, ha reconegut que a dia d’avui no hi ha indicadors “per a l’optimisme”. “De moment no hi ha cap diferència amb la tendència de la setmana passada”, ha dit. Ara bé, també ha matisat que cal esperar entre set i 14 dies per veure l’efecte de les mesures.

Segons ha explicat, actualment l’ocupació a les Urgències se situa prop del 80 % i la línia vermella que no es vol creuar és que les patologies no covid quedin desateses. “Els hospitals ara estan fent activitat no covid i recuperant activitat no feta, però això ara està sota amenaça i vam prendre mesures divendres”, ha explicat.

Pel que fa a les mesures preses, el secretari general de Salut ha fet èmfasi en què els restaurants no s’han tancat perquè incompleixin les normes sinó justament per reduir la mobilitat i la interacció social. “L’àmbit de la restauració és segurament on hi ha més mobilitat i interacció fora de la bombolla”, ha apuntat.