L’increment de contagis no ha causat, per ara, un augment d’ingressos a l’Hospital del Mar. El cap del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador general de la covid-19 de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, ha explicat a betevé que actualment hi ha 37 persones ingressades a planta amb coronavirus i nou a l’UCI, unes xifres que fa setmanes que són molt similars. Durant els dies més crus de la pandèmia n’hi va arribar a haver 500 d’ingressades i unes 70 a l’UCI.

El que sí que s’ha notat els darrers tres dies de festa és un increment de la positivitat de les persones que hi han anat a visitar-se. Segons Horcajada s’ha doblat la incidència del virus en els pacients, que, pels símptomes que presentaven, en general no han hagut de ser ingressats. El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, però, s’ha mostrat convençut que si no es prenen mesures els hospitals acabaran notant “els propers dies o setmanes” un increment del nombre de pacients.

Menys mortalitat entre els pacients greus

Actualment, a l’Hospital del Mar es fa servir un tractament que combina l’antiviral remdesivir amb l’antiinflamatori dexametasona per a les persones que tenen problemes de respiració a causa de la covid-19. Per als pacients encara més avançats s’hi afegeixen uns inhibidors de la inflamació. Amb aquests tractaments, assegura Horcajada, “tenim la sensació que aconseguim que els malalts no es compliquin tant com abans i la mortalitat és més baixa”.

Afegeix, però, un matís que també pot afavorir aquest descens de la mortalitat: actualment els pacients ingressats tenen una mitjana d’edat més baixa.