Salutem, accions comunitàries del barri de la Salut fa 15 anys que treballa en xarxa per millorar la qualitat de vida dels veïns. Una tasca reconeguda ara amb la Medalla d’Honor de Barcelona. Primer, va aterrar al barri com a Pla de desenvolupament comunitari de la Salut, ara rebatejada amb el nom de Salutem continua atenent les necessitats del barri amb una resposta col·lectiva.

Salutem ha propiciat el treball en xarxa

El barri de la Salut ha canviat en els últims 15 anys, i ho ha fet a través de Salutem, una entitat d’entitats que ha permès crear xarxa i descobrir associacions, serveis i veïns de la zona. A més, La Miranda i l’Espai Quiró s’han convertit en dos punts on organitzar activitats i relacionar el veïnat del nord i el sud del barri.

“Abans una mica cadascú feia la seva festa, i el fet de crear Salutem ha fet que ens coneguem entre nosaltres, que hi hagi interacció entre les entitats, com a batucada vam ser la primera, però ara ja n’hi ha alguna més. Hi ha un centre de menors que ara també tenen una batucada i ells també surten amb nosaltres per la festa major”, explica Joan Cabacés de Batucargol i Salutem. La primera Mostra d’Entitats del barri va ser un punt de trobada per a tots els col·lectius que treballen al barri. També, altres iniciatives com la revista o activitats per recuperar la memòria i la història de la Salut.

Donar resposta a les necessitats del veïnat

Ara, hi ha més de 40 entitats, a més de veïns i serveis, que formen part de Salutem. L’objectiu és millorar la qualitat de vida del veïnat entre tots i ho fan atenent les necessitats amb respostes col·lectives. Per això, treballen per promoure la cultura, feminismes i perspectiva de gènere amb la xarxa de suport Veïnes per Veïnes i un punt lila actualment ubicat al CAP Larrard, combatre la soledat de les persones grans o escoltar els joves.

La Georgina Rosell, tècnica comunitària de Salutem, explica que amb el cas dels joves s’han fet tallers, activitats i un casalet d’estiu, “sempre treballem com per trencar amb les lògiques d’una societat individualista i transformar-ho en respostes col·lectives, en aquest sentit, si per exemple, tot de joves van expressar que no tenen ni espai al barri, no hi ha ni un institut al barri, que hem fet entre tots i totes? Crear aquests espais per a ells i elles i que aquests joves també tinguin veu al barri”.

En 15 anys han fet pinya a la Salut

El barri de la Salut és una zona d’orografia complicada amb molt desnivell entre carrers, hi ha pocs espais de trobada i gairebé no hi ha places, per això creuen que Salutem ha fet d’engranatge durant 15 anys i ha permès teixir una xarxa d’entitats, veïns i serveis al barri.