El major i excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero ha assegurat en el judici del procés que el dispositiu dissenyat pel cos pel referèndum de l’1 d’octubre “no tenia cap altra finalitat” que complir els manaments judicials i de la fiscalia i, per tant, aturar la votació. Ho ha dit en la seva declaració com a testimoni, en la qual ha respost totes les preguntes de les parts, malgrat que està processat a l’Audiència Nacional i acusat de rebel·lió pels mateixos fets.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Sobre l’ordre del TSJC, el major ha explicat que la jutgessa, en una reunió amb els tres cossos policials, els va dir que complissin el mandat “amb paciència, contensió i garantint en tot moment la pau social”. Segons Trapero, l’ordre judicial també “obliga” a ser estrictes amb els principis que regulen la policia i per això ha defensat que els Mossos van fer un ús de la força “limitat”. Només en cas de violència contra un agent de policia o contra tercers, ha dit.

Reticències amb Pérez de los Cobos

“La pauta era actuar amb serenitat i ser especialment curosos amb l’ús de la força”, ha remarcat el major, que ha admès tenir una discussió amb “tensió dialèctica” amb el coronel Pérez de los Cobos sobre aquesta qüestió. “La resposta de De los Cobos va ser que això era una excusa i a mi em va semblar ofensiu”, ha dit. Trapero també ha fet autocrítica: ha reconegut que no va estar encertat a l’hora de defensar els Mossos i que no va fer servir les paraules correctes. Per això, ha dit que va viure com un alliberament enviar el seu segon, Ferran López, a les reunions de coordinació. Assegura que hi tenia total confiança i que no li va donar indicacions sobre què havia de dir.

En aquesta línia, el major ha insistit que el dispositiu era “conjunt”, és a dir, entre els Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i ha afirmat que “ja se sabia” que “la major part de l’ordre públic” acabaria recaient en els cossos de seguretat espanyols i ho ha justificat pel nombre d’efectius disponibles.

L’excap de la policia catalana també s’ha referit al nomenament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a coordinador del dispositiu del referèndum. Ha dit que “no ho compartia” perquè “el veia com un òrgan de tipus polític” i no un “comandament operatiu”. També ha explicat que en una de les reunions a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya li va explicar en solitari la seva designació i alguns aspectes sobre el dispositiu i Trapero li va dir que “ho digués davant dels fiscals”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici als presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

La previsió de violència

Trapero, a preguntes del fiscal Javier Zaragoza, també s’ha referit als informes que va fer la Comissaria General d’Informació, dirigida per Manel Castellví, sobre la previsió d’actes violents l’1-O. El major ha explicat que la valoració que van fer és que hi hagués “resistència passiva”, tot i que també preveien “problemes d’ordre públic i de seguretat ciutadana” en algunes zones o barris on hi havia grups més reivindicatius. Concretament, ha dit que tenien comptabilitats 40 centres de votació on la resistència podria ser “activa”. No s’ha referit específicament als CDR, tot i que en l’informe es mencionaven.

“Els mossos no acompanyarien el projecte independentista”

En tot moment, Trapero ha desvinculat l’actuació dels Mossos de les decisions i opinions del govern de la Generalitat i, sobretot, de l’exconseller Joaquim Forn de qui ha retret algunes declaracions polítiques abans de l’1-O. Per exemple, quan va dir que els Mossos garantirien la votació amb normalitat.

A preguntes del president del tribunal, Manuel Marchena, ha afirmat que estaven molestos amb algunes declaracions dels polítics i davant la situació ha explicat que va reunir al Palau de la Generalitat Carles Puigdemont, Junqueras, Forn i altres comandaments policials per exposar-los la posició del cos.

Ha afirmat que els va traslladar dues idees: d’una banda, “la preocupació per l’ordre públic i la seguretat ciutadana”, ja que tenien la previsió que hi hauria “conflictes d’ordre públic i seguretat ciutadana” davant una “mobilització amb dos milions de persones al carrer i 15.000 policies actuant”. D’altra banda, ha explicat que va emplaçar al govern a “complir la legalitat” i va remarcar, ha dit, que “els mossos no acompanyarien el projecte independentista”. Puigdemont, ha dit, va respondre: “Facin el que hagin de fer”.

En la declaració, també ha revelat que la policia catalana estava preparada per detenir Puigdemont i els consellers si els ho ordenava la justícia arran de la DUI. 

La sortida d’Economia el 20-S era “segura”

Al llarg de l’interrogatori, també se li ha preguntat sobre el dispositiu del 20-S a la seu d’Economia. Trapero ha dit que el cordó de la Brigada Mòbil que van desplegar davant del departament era “segur” perquè la secretària judicial pogués sortir.

Ha explicat que durant tot el dia, ell, a través del comissari Ferran López, va estar en contacte permanent amb la Guàrdia Civil, a qui van demanar que els avisés amb temps quan la secretària hagués de marxar. El major ha assegurat que la sortida per la porta de la seu era segura perquè dins del passadís de voluntaris, la intenció era fer-hi un altre cordó policial amb agents de paisà i antidisturbis perquè protegissin la comitiva.

Entremig, però, el major va rebre la trucada del jutge d’instrucció 13 de Barcelona que li va demanar facilitar la sortida de la secretària. Aleshores, per “estalviar temps”, ha dit el major, i no haver de tornar a muntar el passadís dels antidisturbis, va oferir “l’alternativa” de sortir pel Teatre Coliseum. 

Sobre el 20-S, també ha retret que no s’informés els mossos de l’escorcoll amb antelació.