La portaveu del sindicat dels mossos SAP, Imma Viudes, ha explicat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’ que menors no acompanyats continuen dormint a les comissaries de Barcelona, especialment a les més grans, com les de l’Eixample i Ciutat Vella. En el cas de la comissaria de l’Eixample, Viudes assegura que en el darrer any hi han passat més d’un miler de menors. “Tenim un problema que ens està desbordant”, assegura la portaveu del SAP, que recorda que “no és competència dels Mossos” tenir cura dels menors.

Segons Imma Viudes molts dels menors que estan a les comissaries no acaben d’arribar sinó que “fa molts mesos que són a Catalunya”. El problema, explica, és que en molts casos a aquests joves no els agrada el centre de la Generalitat on els han derivat, i això fa que marxin i tornin a dormir a les comissaries de Barcelona o als carrers de la ciutat, en espera que se’ls assigni un altre lloc. A més, el sindicat també ha detectat que hi ha menors no acompanyats d’altres parts del territori català que venen a Barcelona perquè “és on volen estar”.

Més de 160 centres a tot Catalunya

Des de la DGAIA, en canvi, expliquen que en els darrers mesos s’han obert més de 160 centres a tot el territori per donar resposta a les necessitats de tots els menors que arriben a Catalunya. L’objectiu diuen, és treure pressió a l’àrea metropolitana i per això l’aposta és que els joves puguin viure repartits per altres poblacions. Admeten que la majoria prefereixen Barcelona, perquè és la ciutat que tenen com a referència, però posen en valor la tasca que estan fent els educadors per arrelar-los al territori, amb programes d’inserció.

Segons dades de la DGAIA, des del mes de setembre i fins al febrer han arribat a Catalunya 2039 menors i que tots ells, han de passar per les comissaries per a poder ser identificats. No neguen que en moments puntuals alguns hagin hagut de passar la nit a les dependències policials, però en cap cas s’està donant la situació de fa uns mesos. Aquest dimecres a la nit, per exemple, afirmen que a Ciutat Vella van dormir tres joves, i a la comissaria de l’Eixample no hi va haver cap. Tot i això, de seguida se’ls deriva a algun centre amb plaça disponible. Recorden també que s’està treballant amb els Mossos d’Esquadra per obrir un nou centre per a poder fer les identificacions dels menors.

L’arribada de menors no acompanyats col·lapsa el sistema

El vicepresident del Col·legi d’Educadors de Catalunya, Lluís Vila, ha denunciat en una entrevista al ‘bàsics’ que l’arribada de menors sense referents familiars ha col·lapsat el sistema de protecció pública. Vila lamenta que el model actual s’orienti només a trobar mesures provisionals, com evitar que els menors dormin a les comissaries, i a crear places i centres d’emergència per allotjar-los temporalment. En canvi, el vicepresident del Col·legi d’Educadors troba a faltar més programes educatius i d’inserció laboral.