El Ministeri de l’Interior nomena el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos com a coordinador dels diferents cossos policials en les actuacions encaminades a evitar el referèndum de l’1 d’octubre. A més de coronel, Pérez de los Cobos també és director de Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat, de la qual dependrà directament la coordinació. El ministeri pren aquesta decisió amb l’argument que hi ha evidències que “cal reforçar el dispositiu de prevenció del delicte i de manteniment de l’ordre públic”.

Segons Interior, “això no suposa que es retiri cap competència al Mossos d’Esquadra, com tampoc no se li retira a la Guàrdia Civil ni a la Policia Nacional”.  Asseguren que, “en l’essencial”, es tracta del mateix mecanisme de coordinació que es va adoptar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El conseller d’Interior, Joaquim Forn, ja va dir aquest divendres que creia que l’Estat estava preparant una intervenció encoberta dels Mossos d’Esquadra. I en la mateixa línia, ha penjat una piulada a Twitter aquest dissabte al matí, després que es fes pública la convocatòria de la reunió, en què afirma que “l’Estat vol intervenir la nostra autonomia”.

A la trobada hi han assistit el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez; el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, a més de comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. També hi ha estat present  un càrrec del Ministeri de l’Interior que podria ser el qui acabés assumint les tasques de coordinació dels quatre cossos policials.

Aquesta és la segona reunió de les forces de seguretat amb representants del ministeri, després que, segons informa ‘La Vanguardia’, n’hi hagués hagut una altra dijous. En aquesta trobada ja s’hauria proposat prendre el control puntual de la policia catalana, però el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, s’hi hauria oposat i hauria demanat que se li fes arribar la instrucció per escrit, segons el rotatiu.

Per la seva banda, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, també ha reaccionat a la notícia assegurant que “no ens silenciaran”. També ha fet una crida a donar-hi resposta participant a l’encartellada massiva convocada per a demà.