Sala d'espera d'un CAP per la vaga de metges

Els metges d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) es plantegen 

reprendre les mobilitzacions del mes de novembre. El sindicat Metges de Catalunya assegura que el Departament de Salut no està respectant l’acord al qual van arribar per tal de desconvocar la vaga del novembre passat. Exigeixen la implantació immediata de les mesures acordades per millorar un servei d’atenció primària que, segons asseguren, “està deteriorat i massificat”.

Una enquesta interna, elaborada pel mateix sindicat, delata que en un 65 % dels centres no es respecten els 12 minuts per pacient acordats. L’estudi indica també que cada facultatiu rep un total de 30 pacients per dia, i alguns fins i tot sobrepassen les 35 visites. El sindicat denuncia que tampoc no s’han incorporat els 309 facultatius nous de medicina de família previstos en el document signat. Tots aquests incompliments provoquen una sobrecàrrega de treball que obliga els metges a ampliar la jornada laboral.

Un cop recollits i estudiats els resultats de la mostra, Metges de Catalunya ha demanat una reunió de caràcter urgent amb el director gerent de l’ICS. Segons asseguren, a hores d’ara encara no n’han obtingut resposta. Segons comenta el sindicat, la situació comença a ser crítica. Fins a un 78 % dels facultatius apostarien per tornar a les mobilitzacions si se segueixen incomplint els punts de l’acord.

De moment, esperaran a rebre una resposta per part de Salut per decidir si s’inicien o no les noves mobilitzacions. Carolina Roser, delegada d’Atenció Primària del Sindicat Metges de Catalunya ha assegurat que tampoc no descarten fer vaga o algun tipus d’aturada per exigir el compliment dels acords.

L’ICS diu que les mesures segueixen el “curs esperat”

L’Institut Català de la Salut (ICS) assegura que les mesures estan en marxa però que “la percepció dels resultats no és immediata”. En un comunicat, manifesta el compromís ferm de transformar l’atenció primària amb una trentena d’accions que han de tenir efecte a curt, mitjà i llarg termini. L’ICS també diu que transformar el sistema i revertir ”la petjada” de la crisi econòmica requereix un temps d’execució més ”prolongat” que el transcorregut des de l’anunci de la implantació de les accions, ara fa poc més de tres mesos.

Salut també ha informat que es posarà en marxa un canal nou a la intranet per informar els professionals de l’aplicació i el desenvolupament de les accions amb actualitzacions permanents. En aquest espai, també s’hi inclourà un apartat en el qual es podran consultar diversos indicadors assistencials a l’atenció primària.