Conscienciar la ciutadania sobre els efectes que té l’amiant en la salut i com cal tractar-ne la retirada és un dels objectius que s’ha marcat la FAVB amb l’impuls del fòrum veïnal Contaminacions Ocultades. Una sèrie de jornades que s’han estrenat aquest dijous amb la presència de dos experts en la matèria: l’higienista industrial Lluís Mallart i el pneumòleg i doctor en medicina Josep Tarrès.

Mentre Tarrès ha explicat què és l’amiant i com pot afectar els humans i la resta de mamífers, Mallart ha reivindicat una millora en la legislació pel tractament i retirada d’aquest element en els edificis. A més, l’higiniesta industrial ha subratllat la necessitat de formar tècnics en amiant capaços de detectar tots aquells materials en què pugui trobar-se aquesta substància.

Per visualitzar la problemàtica, entitats veïnals del Maresme i Can Baró han posat exemples de casos que s’han denunciat fins ara, així com casos d’extreballadors de Macosa-Alstom afectats també per aquest mineral. En el cas dels extreballadors, han relatat, amb cruesa, com “s’ha amagat” històricament el perill que tenia aquest mineral. El portaveu d’aques grup Miguel Moreno ha exigit a parits polítics i administracions que es posin d’acord en totes les institucions.

Toc d’atenció a les administracions

És per això que la FAVB crida a exigir mesures per superar aquestes afectacions i ha denunciat la manca de control administratiu. Per forçar l’arribada de solucions, ha redactat dos documents en què exigeix tant a l’Ajuntament com a la Generalitat que prenguin les mesures adequades per garantir la seguretat de veïns i treballadors. Reivindiquen, especialment, que es tinguin en compte les precaucions necessàries per retirar aquesta material.