Catalunya ha fet públiques aquest dijous les novetats del calendari de vacunacions sistemàtiques. La principal, és la incorporació de tres noves vacunes al calendari: la del papil·loma humà per a nois, la de l’herpes zòster i la del pneumococ.

Vacuna del VPH per a nois

Salut ja havia anunciat la seva intenció de vacunar d’aquest virus també els nois (fins ara només es vacunava les noies). En aquest cas, es punxaran els nois de sisè de primària (11 i 12 anys) al mateix temps que es vaccinarà les seves companyes. Se n’han adquirit 67.000 dosis.

Això s’ha decidit després de constatar l’eficàcia de la vacuna. Segons les dades de Salut, la vacunació en noies ha produït —en una dècada— una disminució de més del 60 % de la incidència de les berrugues anogenitals en noies entre 16 i 19 anys. A més, aquesta protecció s’ha traslladat també a nois i homes, que han patit fins a un 6 % menys aquest problema. Segons Salut, “calia fer una mesura que augmenti l’efecte en nois”.

Vacuna contra l’herpes zòster

Aquesta vacuna s’inclou per a persones grans i s‘administrarà als 65 i 80 anys. Fins ara s’inoculava als grups considerats de risc. Aquest vaccí, segons Salut, evita molt dolor i patiment en persones grans. Se n’han adquirit 130.000 dosis. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que el vaccí ofereix grans beneficis a les persones grans malgrat l’elevat cost que té, 22 milions d’euros de despesa aquest 2022: “En l’herpes zòster tenim un exemple de vacuna cost-efectiva en què el benefici supera amb escreix la despesa que genera, per tant, és un d’aquells criteris perquè una vacuna entri al calendari vacunal.” Explica el metge Albert Selva, que és freqüent que aquest virus provoqui “una descompensació a la gent gran i pot arribar a causar molta més dependència”. Segons diu, “el 50 % de les persones que viuen fins als 80 anys desenvoluparan un herpes zòster”.

L’Herpes zòster pot donar ceguesa i també pot afectar el nervi facial causant paràlisi.

Vacuna contra el pneumococ

El Departament de Salut també ha informat que se substitueix la vacuna pneumocòccica, que fins ara s’administrava als 65 anys, per una vacuna conjugada nova que pot fer front 20 serotips. Catalunya és la primera autonomia que la incorpora. En aquest cas se n’han adquirit 80.000 dosis.

Recordatori a les famílies de vacunes incompletes

Una altra de les mesures anunciades aquest dijous és l’enviament de fins a 85.000 SMS a aquelles famílies que tenen infants entre 4 i 10 anys amb vacunes pendents de posar. I en aquest sentit recorden la importància de tenir la vacunació completa.