quarta dosi vacuna covid

La quarta dosi de la vacuna de la covid es començarà a administrar als majors de 80 anys i a les residències a partir de 26 de setembre. La Comissió de Salut Pública ha posat data a l’inici d’aquesta nova campanya de vacunació. El ministeri també ha anunciat que aquest divendres arribaran la primera remesa de dosis de vacunes adaptades a la variant Òmicron. Els vaccins es distribuiran la propera setmana a les diferents comunitats autònomes perquè es puguin començar a inocular. Per tant, faltarà saber quin dia s’iniciarà la vacunació amb la quarta dosi a Catalunya.

Sanitat també ha avançat que la campanya de vacunació de la grip començarà a partir del 17 d’octubre. Les vacunes, però, es posaran en funció de la disponibilitat i de les circumstàncies epidemiològiques que hi hagi a les diferents comunitats autònomes.

Primer es vacunarà les persones més vulnerables

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar fa uns dies que les vacunes arribarien durant la segona setmana de setembre, i que es començarien a administrar a finals de mes, o principis d’octubre. L’estratègia de Sanitat, com ha passat amb les altres dosis, és començar amb el grup de persones majors de 80 anys i “anar baixant el grup d’edat a mesura que evolucioni la situació”. La vacunació dels majors de 80 anys amb la quarta dosi està aprovada des del passat mes de juny.

De fet, Salut Pública ja ha avalat ampliar l’administració de la quarta dosi als majors de 60 anys, després que les autoritats sanitàries europees hagin recomanat administrar el vaccí de reforç a partir d’aquesta edat. En aquest cas, però, encara s’ha de concretar la data a partir de la qual aquest col·lectiu rebria la punxada.

Salut havia demanat avançar el calendari

A principis de Juliol, el Departament de Salut va demanar per escrit al ministeri que s’avancés la vacunació d’aquest col·lectiu, en la mateixa línia del que també defensava el Comitè Científic Assessor contra la Covid, davant de l’increment de contagis que s’estava produint.

Quan arribarà la quarta dosi per a tota la població?

Pel que fa a l’administració de la quarta dosi per a la població en general, Sanitat encara no ha fixat cap data concreta. El ministeri assegura que “en algun moment es posarà a tothom” i avança que l’estratègia serà la mateixa que en les anteriors dosis, és a dir, “anar baixant el grup d’edat a mesura que evolucioni la situació”.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar a mitjans de juny que la dosi de reforç es posaria a tota la població a la tardor, però el mateix ministeri va rectificar la informació unes hores més tard.