Barcelona ha posat en marxa la Targeta Cuidadora, que oferirà serveis i recursos gratuïts per a les persones que cuiden algú a la ciutat, ja siguin familiars o professionals. L’objectiu principal és donar visibilitat a la seva tasca i també evitar el risc d’aïllament que sovint pateixen. L’Ajuntament de Barcelona calcula que se’n podran beneficiar 355.000 persones, aquelles que actualment tracten persones grans, malaltes, dependents o amb discapacitat.

La targeta es podrà sol·licitar a partir del 29 de setembre i per demanar-la caldrà omplir un formulari que estarà disponible al web www.barcelona.cat/ciutatcuidadora. També es podrà sol·licitar presencialment a l’Espai Barcelona Cuida (al carrer de Viladomat, 27), o a les oficines de Vila Veïna. A més, s’ha habilitat aquest telèfon: 93 413 21 21. La podran demanar totes les persones que cuiden algú a Barcelona, ja siguin o no residents a la ciutat.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, afirma que es tracta d’una “mesura pionera i transformadora”. Des del consistori destaquen que “és un pas més” des de la posada en marxa, el 2019, de l‘Espai Barcelona Cuida, que en tres anys ha atès 10.000 persones.

Què oferirà?

La nova targeta oferirà 14 nous recursos per a les persones cuidadores, que s’aniran ampliant o modificant en funció de les necessitats i les demandes. Per ara són aquests:

  • Canal d’Informació Infocures. Un cop al mes les persones beneficiàries rebran informació personalitzada en funció del seu perfil: agenda d’activitats culturals, de lleure o notícies en l’àmbit de les cures.
  • Assessorament especial. Un servei d’orientació i assessorament personalitzat. Per exemple, informació sobre la malaltia diagnosticada o sobre els centres de dia que hi ha a la ciutat.
  • Suport emocional telefònic 24 hores. S’habilita el telèfon 93 642 01 24 que estarà disponible 24 hores per a les persones usuàries. L’atendran voluntaris supervisats per un professional en psicologia.
  • Suport psicològic. S’habilita el telèfon 93 496 45 09, de dilluns a diumenge de 6 a 9h atès per psicòlegs.
  • Acompanyament jurídic. Un servei que assessorarà les famílies i també les persones cuidadores professionals sobre els processos de contractació laboral. Per exemple, sobre els tràmits que cal fer o informació de com elaborar una nòmina.
  • Jo t’acompanyo. Un programa d’orientació, suport i escolta en les primeres etapes de la cura. Es treballarà amb l’Associació de Familiars amb Malalts d’Alzheimer de Barcelona i l’Associació contra el Càncer.
  • Pren-te un descans. Un programa per a persones cuidadores sobrecarregades perquè disposin de moments d’oci o d’un descans. Es durà a terme amb entitats especialitzades.
  • Beneficis a l’Hospital de Sant Pau. L’Hospital de Sant Pau impulsarà millores en l’atenció de les persones cuidadores. L’objectiu, per exemple, és que hi hagi descomptes al servei de restauració quan hagin de fer ingressos freqüents o llargs.
  • Farmàcies. Es tracta d’un programa que de moment començarà a les farmàcies dels barris de la Marina i la Trinitat Vella. Es faran, per exemple, xerrades sobre el bon ús de medicaments i el dolor o l’insomni.
  • Biblioteques. Atenció personalitzada a les persones cuidadores, amb accés gratuït al servei de préstec a domicili. Començarà a les biblioteques Jaume Fuster i la de Vilapicina i la Torre Llobeta.
  • Mercats. S’oferirà informació sobre el servei de venda en línia i de repartiment a domicili. A més, els dimecres tindran un matí de compra prioritària i tranquil·la als 39 mercats municipals.
  • Àmbit esportiu. Es durà a terme una línia d’activitat específica del programa Cuida’t als Parcs amb pràctiques esportives a l’aire lliure per millorar el benestar de les persones cuidadores.
  • Mobilitat. S’oferirà a les persones amb sobrecàrrega fer una aturada de 10 minuts. Un servei que consistirà en acompanyar les persones dependents al domicili o al centre de dia. Per exemple, mentre el cuidador hagi d’anar a aparcar el cotxe. La iniciativa s’ha treballat amb la Guàrdia Urbana.
  • Xarxa BCN de punts de trobada i suport. Les persones cuidadores rebran informació sobre els grups, els espais de trobada i les activitats que els poden ser d’interès.

Les cures, essencialment femenines

Segons el consistori, la gran majoria de persones cuidadores són dones. En el cas de l’àmbit professional, el percentatge arriba al 95 % i, en el cas de les no professionals, supera el 56 %. Són dades d’un estudi de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, que també destaca que una de cada quatre dones barcelonines es poden considerar cuidadores no professionals (un 24,4 %), una xifra lleugerament superior a la dels homes, que és d’un 21,7 %.