El Gremi de Restauració de Barcelona ha denunciat penalment el gerent de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez Gusi, per suposades irregularitats en la gestió dels bars de platja. Segons ha avançat ‘El Periódico’, la magistrada que porta el cas ha obert diligències i, per tant, ha iniciat la fase d’instrucció per investigar un presumpte cas de prevaricació.

El gremi ha explicat a betevé que es van canviar els criteris en el funcionament de l’activitat sense comunicar-ho oficialment i beneficiant un dels operadors dels xiringuitos. Els fets es remunten a l’any passat, quan el plec de condicions obligava les empreses a pagar el cànon de tota la temporada per avançat abans de començar a muntar els barets.

El consistori va decidir canviar el criteri, permetent iniciar la instal·lació de les parades abans d’abonar l’import, però el gremi assegura que no va deixar constància per escrit del canvi ni ho va comunicar oficialment a ningú, excepte a una de les operadores.

L’Ajuntament defensa una actuació “transparent”

El consistori explica que el canvi de criteri es va fer per avançar l’inici de la temporada a l’1 de març, com havia demanat el Gremi de Restauració de Barcelona. A més, matisa que només es permetia el muntatge de la parada, mentre que l’activitat no podia iniciar-se fins haver liquidat el cànon. En aquest sentit, l’Ajuntament considera que ha actuat de manera “transparent” durant tot el procés.

Un any i mig sense respondre a la petició de la Bústia Ètica

Els representants del sector es queixen que aquesta situació va crear un greuge comparatiu entre els operadors dels xiringuitos perquè tots, excepte un, van arrencar la temporada més tard. Asseguren que van demanar explicacions a la Bústia Ètica de l’Ajuntament, però que un any i mig després encara no han rebut resposta. De la seva banda, el consistori assegura que contestarà a aquest requeriment en els propers dies.

El cas està ara al Jutjat d’Instrucció número 25 de Barcelona i el gremi assegura que la magistrada ha admès a tràmit la denúncia, mentre que l’Ajuntament diu que no li consta que s’hagin obert diligències.