escola

La tornada a les aules després de Nadal s’ha convertit en un autèntic “tour de force” per als directors d’escoles i instituts, que han vist com l’increment de positius i les baixes de docents han dificultat molt la gestió als centres. “Treballo més de 12 hores, a escola i a casa, responent les famílies que ens notifiquen positius i intentant tramitar-ho amb el gestor de covid del CAP, que sovint triga dies a respondre”. És la queixa a betevé de la directora d’una escola de Barcelona que prefereix no identificar-se, però que es repeteix a moltes centres. Una situació de col·lapse que genera “frustració i neguit” als directius que han començat el 2022, desbordats per la gestió dels casos de covid.

Lentitud burocràtica i allau de tràmits per notificar casos

Molts docents lamenten, també, les dificultats organitzatives que generen els canvis de protocols escolars fets pocs dies abans de la tornada a l’escola i que provoquen confusió i una multitud de consultes per part de les famílies. Especialment pel canvi en els criteris per confinar un grup, que només es tanca quan hi ha cinc alumnes positius.

Un altre factor que genera inquietud és la derivació per fer proves als alumnes a farmàcies i al CAP quan hi ha un positiu a classe, unes tramitacions que sovint triguen dies a arribar a les famílies. Davant del col·lapse a moltes farmàcies, Salut ha ampliat de quatre a set dies el temps perquè els alumnes es facin un test a la farmàcia quan es detecta un positiu a classe.

Les baixes de professors, una altre front obert

Els directius dels centres lamenten “l’allau de tràmits burocràtics” i la lentitud del procés. Unes gestions que han de compaginar amb la substitució de baixes del personal del propi centre. En el cas de les escoles concertades religioses, per exemple, prop d’un 10 % dels claustres està de baixa per covid, una dificultat afegida a la complexa gestió del coronavirus als centres.

Per fer front a aquestes substitucions, des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que representa aquestes escoles concertades, proposen poder contractar estudiants d’últim curs de magisteri de la Universitat Blanquerna. La seva secretària, Meritxell Ruiz, va explicar aquest dimarts a betevé “la situació crítica de moltes escoles” que no cada dia han de fer front a noves baixes entre els docents.