Els responsables dels hospitals barcelonins es volen mantenir en la prudència, però el missatge és clar: l’avenç en la vacunació ha permès que anem cap a un estiu millor que l’anterior i que, possiblement, sigui el preludi de la fi de la pandèmia com l’hem coneguda fins ara, amb grans onades i restriccions. “És massa arriscat dir que no tindrem una altra onada, però esperem que sigui així, que estiguem al final de les onades i del túnel de la pandèmia”, ha explicat a betevé la subdirectora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron, Maria José Abadías.

També hi confia el coordinador de la covid-19 a l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada. “La nostra esperança és que no hi hagi més onades com les que hem tingut, però cal tenir en compte la possibilitat que aparegui una variant que pugui esquivar la vacuna. Cal entendre que és un problema global”.

En el mateix sentit, Pere Domingo, coordinador de la covid-19 de l’Hospital de Sant Pau, recorda que una pandèmia requereix una solució global: “Si els països amb capacitat per fer-ho no ajuden als que tenen dificultats d’accés a la vacuna ens estarem fent un flac favor”, subratlla.

Menys gent a les UCI, però més jove

L’optimisme als hospitals és fruit de l’evolució del nombre d’ingressats. Amb l’avenç en la vacunació veuen, dia rere dia, com els llits de crítics es van buidant. Al Vall d’Hebron, l’hospital més gran de Catalunya, ja n’hi ha només una vintena de plens i cada cop són menys dels col·lectius vacunats. Una situació que corroboren a l’Hospital del Mar, on ara tenen 15 pacients a l’UCI: “La gent que tenim ara mateix a les UCI és relativament jove i a planta molts estan per sota dels 40 anys”, concreta Horcajada. A l’Hospital de Sant Pau, amb tres noves altes avui mateix, baixaran per fi de la desena d’ingressats crítics.

Els malalts crítics a la ciutat cauen un 40 % en un mes

Actualment a Barcelona hi ha 83 persones ingressades a l’UCI, una xifra que no es veia des del mes d’octubre i amb una clara tendència a la baixa. De fet, en l’últim mes, des de 30 d’abril, s’han alliberat 57 llits de crítics. Això suposa una caiguda del 40 %.