mascareta

Catalunya comença una nova setmana de canvis en les mesures i restriccions covid. Amb l’obertura de l’oci nocturn i l’eliminació de mascaretes en exteriors, la mascareta en interiors serà l’única mesura que seguirà vigent per al gran gruix de la societat.

La nit de dijous a divendres reobrirà l’oci nocturn

Després de més d’un mes tancats (des del 24 de desembre), els locals d’oci nocturn podran tornar a obrir portes a partir de l’11 de febrer. Ho podran fer sense limitacions d’aforament ni d’horaris i tampoc serà necessari presentar el certificat de la covid per poder-hi entrar.

Aquesta, de fet, era l’única de les restriccions imposades abans de Nadal que es mantenien vigents: el toc de queda ja es va aixecar el 21 de gener i aforaments i limitació de reunions es van eliminar el 28.

S’acaben els tests d’antígens escolars

Des de dilluns, 7 de febrer, també canviarà el protocol de la covid a les escoles i s’eliminaran els tests d’antígens escolars als contactes estrets dels positius. D’aquesta manera, Salut posa fi a l’estratègia intensiva de cribratge perquè la pandèmia va de baixa entre els més petits. Això sí, podran continuar fent-se proves gratuïtes a la farmàcia tots els professors i els alumnes d’educació especial.

A més, el govern de la Generalitat eliminarà les quarantenes i garantirà la presencialitat a les escoles dels alumnes que no tinguin cap símptoma aquest mateix mes. De fet, Salut proposa flexibilitzar totes les quarantenes, i no només les de l’àmbit escolar.

Sense mascaretes als exteriors, a partir de dijous

També la mascareta deixarà de ser obligatòria a l’aire lliure a partir dijous, 10 de febrer. La mascareta en exteriors estava vigent des del 24 de desembre, i va ser l’única mesura que va anunciar el president espanyol, Pedro Sánchez, en la Conferència de Presidents Autonòmics que es va convocar per l’increment de contagis de la sisena onada.

A partir d’aquesta setmana, per tant, l’única del gruix destacat de restriccions que quedarà vigent és la mascareta en interiors. De fet, l’OMS encara no posa data a eliminar la mascareta en interiors, ja que —recorden— és en espais interiors on, sobretot, es produeix la transmissió del virus.