Exit obertura discoteques

El sector de l’oci nocturn català assegura que ja acumula al voltant de 6.457 milions d’euros de pèrdues des de la irrupció de la pandèmia. Els locals han hagut de tancar, com a conseqüència de les restriccions imposades, 20 dels últims 23 mesos. Des de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals calculen que dels 6.457 milions d’euros, 3.635 milions corresponen a les pèrdues del 2021 i 2022, i la resta s’imputen a les registrades del març al desembre del 2020.

Gairebé el 90 % dels treballadors, afectats per un ERTO

En una entrevista a l’agència EFE, el secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, ha explicat que entre un 85 i un 90 % dels 37.000 treballadors amb els quals comptava el sector han estat afectats per un ERTO, un expedient de regulació d’ocupació temporal.

L’afectació ha estat desigual en funció de la intensitat de les restriccions vigents i segons les característiques de cada establiment, ja que els que tenien llicència per servir menjar han mantingut part de l’activitat. A més, un nombre encara no determinat de locals han tancat portes de manera definitiva davant la impossibilitat de fer front als costos de la inactivitat.

La reobertura: l’11 de febrer

Malgrat acudir als tribunals reiteradament, les patronals de l’oci nocturn no han aconseguit revertir la decisió del govern d’esperar a l’11 de febrer per reobrir les discoteques. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar dijous passat per última vegada l’enèsim recurs del sector per avançar l’obertura, amb l’argument que el tancament, en contra del que assegura la patronal, no empeny els clients dels locals nocturns a pràctiques il·legals com els botellots.

La reobertura de l’oci nocturn, que funcionarà sense límits d’aforament ni d’horaris i sense necessitat de presentar el certificat covid per entrar-hi, tornarà a restituir la normalitat prepandèmica al carrer, ja que és l’últim sector que continuava tancat