En els últims sis mesos més de 150.000 persones han estat diagnosticades de covid a Catalunya amb un test d’antígens. Com que fa poc que han passat la malaltia no se’ls administra la vacuna però si posteriorment no se’ls ha fet una prova PCR per confirmar el diagnòstic tampoc no tenen accés al passaport covid.

Per tant, si volen viatjar a l’estranger o a segons quins territoris de l’estat es veuen obligades a fer-se una prova PCR o d’antígens que acrediti que no tenen la malaltia: “Si vull anar de viatge, per què m’he de pagar una PCR? Per què he d’assumir el cost de 200 euros? Jo em sento discriminada“, lamenta l’Esther Sànchez, una de les persones afectades per aquestes limitacions.

La lletra petita del passaport covid

En canvi, sí que tenen accés al passaport sanitari les persones que van passar la covid fa més de sis mesos i ja se’ls ha administrat una dosi de la vacuna. Tot i això, cal estar alerta, perquè disposar del passaport covid no t’obre automàticament les portes de les fronteres dels països de la Unió Europea.

Segons s’informa al web oficial de la Unió Europea per a la represa de la mobilitat, una desena de països -entre els quals hi ha Itàlia, Grècia o la República Txeca – demanen explícitament les dues dosis. “Ets sents impotent perquè tens un passaport covid, que t’han venut que seria molt fàcil poder-ho gestionar tot, però que no està servint per viatjar“, lamenta l’Oriol Gómez, que es troba en aquesta situació.

En canvi, només Bèlgica, França, Noruega i Suïssa – que també s’ha sumat al protocol del passaport covid – accepten la fórmula avalada pel Departament de Salut de considerar pauta completa l’administració d’una sola dosi a aquells que ja han passat la malaltia. I, de fet, ni tant sols l’Estat espanyol preveu explícitament que es permeti l’entrada dels ciutadans que han rebut una sola dosi tot i haver passat la covid si no aporten una altra prova diagnostica negativa feta poques hores abans del viatge.

La vacuna caduca

Un altre entrebanc el poden trobar d’aquí a poc els primers que van rebre el vaccí -en molts casos, sanitaris – perquè alguns territoris posen data de caducitat a la vacuna. A Croàcia, per exemple, si res no canvia, qui es va vacunar al gener necessitarà una prova PCR per entrar-hi a partir de l’agost i a les illes Balears, a partir del setembre. A Dinamarca, Eslovàquia i Estònia han fixat el termini de validesa de la vacuna, de moment, en un any.