La variant delta és la més generalitzada en aquests moments i està acabant de substituir l’alfa, que es va fer majoritària a principis d’any. Els investigadors, però, creuen que en els pròxims mesos podrien aparèixer altres mutacions amb capacitat de generalitzar-se. La investigadora del BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya Clara Prats explica que la delta “és una variant més contagiosa que l’alfa”, i que ara encara s’està completant “el procés de substitució de la delta en competició amb l’alfa”. Prats diu que som aquí “de moment”, i que ja es veurà si variants com la lambda, l’última de què es té coneixement “arribarà o no”.

Les vacunes són més efectives amb els casos greus de la variant delta

La principal preocupació, però, és que acabi apareixent una variant de coronavirus que sigui molt contagiosa i resistent a les vacunes. Segons l’investigador de l’IrsiCaixa Julià Blanco, “el que no hem de fer és deixar que el virus es trobi aquesta combinació perfecta”, que seria “molt destructiva per a nosaltres”. Blanco, però, no creu que això acabi passant perquè “els coronavirus no tenen gaire capacitat de mutació” en comparació amb altres virus com el VIH. L’investigador de l’IrsiCaixa, però, alerta que no s’han de donar “oportunitats al virus”.

La vacuna de la covid original resisteix les variants

Segons Julià Blanco, de moment, les vacunes dissenyades pel coronavirus original estan resistint prou bé les variants. Amb la delta, vacunes, com la de Pfizer, està registrant proteccions de fins al 90 %, només sis punts menys que amb el primer virus. Blanco, però, recorda que com més contagis hi hagi, més possibilitats que apareguin noves variants hi ha. També explica que en el moment en què hi hagi una gran majoria de gent vacunada, el virus tindrà més opcions de generar variants immunes als vaccins. L’investigador de l’IrsiCaixa creu que quan acabi la pandèmia el més probables és que la covid s’incorporarà al catàleg de virus anuals, com la grip.

Noms de l’alfabet grec per evitar prejudicis

L’Organització Mundial de la Salut classifica les variants del virus seguint l’alfabet grec a mesura que van apareixent les mutacions més destacades. De variants del coronavirus n’existeixen milers, però ara mateix n’hi ha quatre de preocupants -l’alfa, la beta, la gamma i la delta- i set més que són d’interès, que arriben fins a la lletra lambda, i que se segueixen de prop per veure si s’acaben imposant o no.