vacunacio al CAP Ramon Turró

La xifra d’infectats no vacunats en la cinquena onada de la pandèmia de la covid-19 multiplica per 14 la de persones que han rebut una dosi o ja tenen la pauta completa. Ho ha dit aquest dilluns la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, que ha indicat que, amb dades del 14 de juliol, entre vacunats parcialment o totalment hi ha hagut 100.000 infeccions, mentre que entre no vacunats n’hi ha hagut 1,4 milions. Calzón ha reiterat, així, la importància de vacunar-se com a revulsiu contra la pandèmia.

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia, Calzón ha subratllat que els últims indicadors confirmen una disminució de la velocitat a la qual pugen els contagis, però, de tota manera, ha fet una crida a la prudència, perquè la situació és “molt delicada”.

La secretària d’Estat de Sanitat també ha destacat, en l’àmbit del debat sobre si caldrà una tercera dosi de la vacuna com a recordatori, que, a parer seu, el que és important és que el Govern espanyol ha fet una “aposta decidida” perquè l’Estat estigui preparat si cal.

Si bé és cert, ha admès, que alguns països han començat a fer recordatoris en grups molt concrets de població, o que alguns altres han anunciat que ho faran a partir de la tardor, Calzón ha subratllat que “la majoria de països esperen al consens científic” sobre “el quan i el qui”, i ha deixat entreveure que és el plantejament que adoptarà Espanya.

Vacunes a l’Amèrica Llatina

Finalment, Calzón també ha parlat de les primeres vacunes que Espanya dona a l’Amèrica Llatina a través de la iniciativa Covax, 252.000 dosis al Paraguai, 201.600 a Guatemala, 97.920 a Nicaragua, 101.760 a l’Equador i un nombre idèntic al Perú.

“No es dona el que sobra”, ha indicat, davant del fet que bona part de les vacunes són d’AstraZeneca, un cop s’ha acabat de vaccinar els grups d’edat per als quals s’ha acotat aquesta marca. “Espanya va fer una compra de vacunes que superava la seva població”, ha recordat la secretària d’Estat de Sanitat. “Una pandèmia com aquesta necessita una solució global”, ha reblat.