Que l’esclat del coronavirus va provocar els estralls més durs a les residències de gent gran és més que evident. I ara… com els afecta la segona onada de la pandèmia? Segons el Departament de Salut, de moment la incidència del virus als centres és baixa i la prioritat és evitar que hi entri. Els preocupa sobretot una qüestió: han detectat que, a la majoria de centres, el vector d’entrada de la covid-19 són els professionals.

Per mantenir la plantilla lliure del virus, la recepta de la Generalitat inclou més formació al personal per utilitzar el material de protecció, agilitzar tests —amb els frotis nasals d’automostra— i captar treballadors per cobrir baixes. La prioritat de Salut és que la situació als geriàtrics continuï estable i, si el virus hi entra, tenir els espais ben sectoritzats i recursos suficients (mascaretes o equips de protecció personal, per exemple).

Segons Rafel Ruiz, director estratègic d’Atenció Primària de la conselleria, “a vegades hi ha petits brots que ens fan augmentar la incidència, però estem encara per sota d’un 1 % de casos actius del total de residents”. A Barcelona ara per ara el 92 % de residències estan en verd, és a dir, no tenen cap contagi. El 4 % són taronges, amb brot sota control, i un altre 4 % són vermelles i, per tant, el virus hi està descontrolat. Hi ha 13 brots actius.

El cas d’una residència pública del Poblenou

A la residència pública del Poblenou el cop de la segona onada sí que ha estat dur. En l’últim mes han tingut 25 residents infectats i 15 dels 60 treballadors, de baixa per positiu o bé contacte. Els familiars han estat neguitosos i critiquen manca de personal. “La residència fa tot el que està al seu abast, l’ajuda l’haurien de rebre de les administracions a l’hora de cercar personal”, explica una d’elles, que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

Cas residència Poblenou
Els familiars de la residència del Poblenou debaten davant la porta del centre

Però ara el pitjor ha passat: celebren que, just aquesta setmana, ja poden visitar els usuaris, que no han han vist des de l’inici de l’estiu. “Hem d’intentar conviure amb el virus i que els ancians tinguin, lògicament, relació amb la seva família. Més que nosaltres ningú no vigilarà que no s’infectin”, relata Jaume Bosch, també familiar. De fet, Bosch critica que el centre s’ha blindat massa a les visites i això ha perjudicat els residents.